MaruškaVEG a veganské stravování: Pro mne je to komplexní balíček všeho, co mi dává v životě smysl

30. červen 2025

Radioporadna o veganském stravování. Naším hostem je Marie Donajová, kterou najdete i na sociálních sítích pod přezdívkou MaruškaVEG. Její recepty a videa představují reálný výsledek toho, o čem si povídáme. Napsala také dvě kuchařky plné veganských receptů.

Čtěte také

Marie Donajová se vegansky stravujete už zhruba 10 let. Veganství je však trochu něco jiného než vegetariánská strava. Jaká důvody dovedly vás k veganství?
Prvním důvodem byl určitě soucit se zvířaty. Tedy etická stránka. Ale postupně se na to potom nabaluje i zájem o životním prostředí nebo na svém zdraví. Takže komplexně je to takový balíček všeho, co mi dává smysl.

Bylo pro vás ze začátku složité utřídit si potraviny, které budete používat a naopak ty, které do veganské stravy nepatří? A uzpůsobit to tak, abyste opravdu měla jídelníček vyvážený?
Neřekla bych, že to bylo těžké. Spíše to byla euforie, hodně se mi ulevilo a měla jsem pocit, že dělám dobré věci. Takže mi bylo dobře. Ale samozřejmě jídelníček nebyl dokonalý, protože jsem se učila vše za pochodu. Je to určitě i o mé povaze, jsem typ, co jde do věcí naplno. Tak jsem do toho skočila a musela zpětně hledat, jaká je kde chyba.

Protože pokud člověk dělá nějaké chyby v jídle, tak se to nepropíše hned. Když budete mít například málo vápníku, nezjistíte to za týden nebo za měsíc. Tedy určitě je dobré právě si na tyto věci dávat pozor. Protože ve chvíli, kdy už vám třeba není dobře, protože vám něco ve stravě chybí, bývá už často pozdě.

Je dobré si dávat pozor. Protože ve chvíli, kdy už vám třeba není dobře, protože něco ve stravě chybí, bývá už často pozdě.
Marie Donajová alias MaruškaVEG, odbornice na veganské stravování

Připomeňme zásady veganství. Které potraviny jsou tam vyloučené?
Maso, mléko a ostatní mléčné výrobky se nejedí. My ovšem nejíme ani vajíčka, med, želatinu. Ve spoustě éček jsou nějaké živočišné složky, takže vlastně jen rostlinnou stravu. Ale určitě nechci znít nějak dogmaticky a někoho třeba odradit.

Čtěte také

Čím si můžeme stravu ozvláštnit? Ráda třeba grilujete?
V dnešní době se dá opravdu koupit spousta vhodných potravin na grilování. Člověk ani nemusí složitě doma něco vymýšlet. Za mě jsou skvělé například špízy, mix různé zeleniny, papriky, cuketa, žampiony. Napíchá se to jen na vidlici, třeba s tofu a marináda úplně jednoduchá, olej a nějaké bylinky.

Já mám ráda různý mix, grilovací koření nebo bylinky, sladká paprika, sůl. Tím to stačí potřít a je to skvělé.

Jaké se ve veganské stravě používá pečivo?
V obchodě většinou čteme složení. Třeba klasické bílé bagety většinou bývají bez nějakých éček, je to opravdu jen mouka, voda a pár dalších věcí. Často i peču kváskový chleba, je to takový rituál, baví mě to. A člověk si do toho může dát třeba bio mouku, stejně ho to vyjde na zlomek ceny než v obchodě. A mám kvásek, už asi šest let. Párkrát se s námi i stěhoval.

Když se člověk bude snažit mít pestrý a barevný jídelníček, tak je velká šance, že obsáhne i celé spektrum potřebných živin.
Marie Donajová alias MaruškaVEG, odbornice na veganské stravování

Myslím si, že každý člověk, který trošku jídlo řeší a přemýšlí nad ním, dojde do bodu, kdy tam chce mít všechny živiny. Takže určitě je potřeba, aby klasická i veganská strava stály na bílkovinách, sacharidech a tucích. Sacharidy si asi všichni dokážeme představit jako přílohy, pečivo nebo ovoce.

Zdravé tuky možná někteří lidé na veganské stravě trošku vynechávají, takže to jsou oříšky a semínka, které tělu dají, co potřebuje.

Čtěte také

A pak bílkoviny, které se možná nejvíce na veganské stravě diskutují. Tam je těch zdrojů opravdu spousta. Ať už luštěniny, fazole, čočka, cizrna, hrách. Čočky jsou snad čtyři druhy, cizrna je také tmavá nebo světla, fazolí je několik barev. Takže můžeme vše kombinovat různě během týdne, což je i takové mé motto.

Málokdo ví, ve kterém kusu zeleniny je který vitamín a je schopný si to úplně na denní bázi hlídat. Ale když se na to koukne za týden, tak zkuste vystřídat všemožné luštěniny, obiloviny, zeleninu různé barvy, protože zelené věci jsou více na železo, červené zase lépe působí na srdce.

A když se člověk bude snažit mít pestrý a barevný jídelníček, tak je velká šance, že obsáhne i celé spektrum potřebných živin.

Marie Donajová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou veganskou radioporadnu s Marií Donajovou alias MaruškouVEG, odbornicí na veganské stravování, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio
    • 80 let s vámi
      Hradecké minuty

    Mohlo by vás zajímat