Markéta Hrubešová: Herectví miluju, vaření je vášeň, moderování vzrušení a psaní knih mě naplňuje

3. březen 2023

Vše co dělám, dělám ráda. To jsou slova hosta Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District V, herečky Markéty Hrubešová. V době covidu si daly slib, že až to půjde, ráda na vaše četná přání opět do Hradce Králové přijede. Dnes se to podařilo a tak o herectví, vaření, psaní knih i moderování je následující hodina.

Všechno to začalo filmem Oznamuje se láskám vašim s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli. Setkání s režisérem Karlem Kachyňou byl asi nejdůležitější a také naprosto fatální okamžik v životě Markéty Hrubešové. Během natáčení si uvědomila, že herectví je přesně to, co by chtěla v životě dělat.

Práce je hezká, ale nejdůležitější je mít v rodině klid, hezké vztahy a lásku. A potom už z toho můžete vycházet a dávat onu lásku dál.
Markéta Burešová, herečka

Hned po natáčení ještě stihla na Slovensku natočit film Zlatňanka s Jiřím Bartoškou a při jeho dokončování byla mladá herečka představena panu režisérovi Juraji Jakubiskovi. Ten v té době už točil s Bolkem Polívkou a Ondřejem Pavelkou film Sedím na konári a je mi dobre. A hledal hlavní ženskou představitelku postavy Ester. A právě ji našel!

Čtěte také

„Bylo to jedno z nejhezčích natáčení v mém životě, ale hlavně vznikl nádherný film, na který se nedá jen tak zapomenout,“ říká Markéta Hrubešová o snímku Sedím na konári a je mi dobre.

Pak už to šlo jedno za druhým. Natáčení televizních inscenací, seriálů a také skvělých filmů. Velkým milníkem byly Žiletky režiséra Zdeňka Tyce a setkání s Filipem Topolem.

Následovalo období spolupráce s režisérem Dušanem Kleinem. Natočili spolu pět filmů. Krásná práce byla na filmu Konto separato s Václavem Postráneckým, kde si Markéta střihla krásnou roli extra potvory. „Ty se hrají vždycky úplně nejlíp, říká s úsměvem.

Čtěte také

Zapomenout nejde ani na Andělské oči s Pavlem Zedníčkem, Viktorem Preissem, Josefem Abrhámem a Pavlem Křížem. S tím se později potkali pracovně ještě několikrát, samozřejmě i v Básnících.

I v televizi čekala na Markétu Hrubešovou spousta krásných rolí. Třeba v seriálech Zdivočelá země, Ulice, Cesty domů, Reportérka nebo v televizních filmech Bankrotáři, Poslední cyklista nebo Domina.

„Asi nejtěžší role mne čekala v televizním filmu Boží duha režiséra Jiřího Svobody. Pro mne osobně to byla velká zkouška, ve které jsem, doufám, obstála, říká skromně populární herečka.

Čtěte také

V roce 2012 načetla audioknihu Brusinky. Jako doprovod ke svým televizním pořadům o vaření vydává od roku 2011 knihy svých kuchařských receptů, inspirovaných nejen tradiční kuchyní M. D. Rettigové. Nejen pro svou dceru začala psát také pohádkové knížky pro děti.

„Já jsem především máma. Protože mám doma sedmnáctiletou slečnu a snažím se jí maximálně věnovat. Každá minuta strávená s ní je prostě k nezaplacení. Mám maminku, které se snažím také věnovat. A jsem žena a manželka, takže se snažím rodinu neošidit. To je to nejdůležitější v životě.

„Práce je hezká, aby měl člověk dobrou náladu a dělá mne šťastnou. Ne každý může říct, že dělá to, co ho baví. Já proto beru s velkou pokorou, že se mi tohle podařilo. Ale nejvíc je mít v rodině klid, hezké vztahy a lásku. A potom už z toho můžete vycházet a dávat onu lásku dál, usmívá se Markéta Hrubešová

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Markétou Hrubešovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související