Marian Jelínek: Strach o život jsme vyměnili za strach o naše ega

18. srpen 2020

Hokejový trenér Marian Jelínek působil u české reprezentace i v nejvyšší české hokejové soutěži. Život mu významně ovlivnila dlouholetá spolupráce s Jaromírem Jágrem. V současné době přednáší na univerzitě a působí jako kouč.

Marian Jelínek se řadu let věnuje sportovní psychologii a koučinku. Spolupracuje se sportovními asociacemi a kluby, vyhledávají ho vrcholoví sportovci i manažeři. Individuálně spolupracuje například s tenistkou Karolínou Plíškovou.

Xavera zajímalo, v čem takový koučink spočívá: „Dopadají na nás různé situace z vnějšího světa a já své svěřence učím, jak by měli subjektivně zareagovat. Při zápasu nebo soutěži je sportovec většinou sám, kouč nemůže být stále s ním. Proto velmi záleží na tom, jak bude reagovat, například pokud prohraje servis. Zda se v ten moment nechá ovlivnit okolnostmi, nebo zda to zvládne. To, jak na danou situaci zareaguje a jakou emoci tomu dá, to je jeho subjektivní rozhodnutí.

Bohužel na práci se subjektivním světem nějak zapomínáme. Chceme létat na Mars, ale už neznáme sami sebe. Nedávno jsem se zeptal dvacetiletých studentů, čeho se nejvíc bojí. Osmnáct ze dvaceti mi odpovědělo, že největší strach mají ze selhání a neúspěchu. Strach o život jsme totiž vyměnili za strach o naše ega.

Spolupráce s Jaromírem Jágrem

S Jaromírem Jágrem spolupracoval Marian Jelínek třináct let, jako jeho osobní kouč a ředitel společnosti Jágr Team, jejímž je spoluzakladatelem: „Můj život ta velmi dlouhá etapa, kdy jsme s Jaromírem byli v blízkém kontaktu, velmi ovlivnila. Seznámil jsem se díky němu také s celou řadou zajímavých lidí, například s Milošem Formanem nebo Václavem Havlem. Mám rád psychologii, a proto co nejvíce pozoruji úspěšné lidi. Sledovat Jaromíra v situacích, kdy se mu nedaří, nebo naopak, kdy se mu daří, bylo velmi přínosné. U něj se snoubí talentové vlohy a úžasná dřina. Je to extrémní kombinace toho, co vás baví, a morálně volních vlastností. Jasně, že jsou i dny, kdy vás to nebaví, ale v tom případě musíte jet takzvané turbo. Já radím: ‚Miluj život a chtěj od něj co nejvíc,‘“ říká Jelínek.

Proč naši hokejisté už ze světa nevozí medaile

Mezi největší trenérské hokejové úspěchy Mariana Jelínka patří zlato z mistrovství světa v roce 2005, dva tituly s HC Sparta Praha a Presidentův pohár s HC Plzeň.

Jak se dívá, jako úspěšný hokejový trenér, na to, že už nevozíme z mistrovství světa nebo mistrovství Evropy medaile? „Medaile nemáme ani v mládežnických mistrovstvích, proto je domů ze šampionátů národní tým také nevozí. Souvisí to i s blahobytem, kluci měli dříve více motivačních prvků, například podívat se do zahraničí. Já říkám, že lehce se motivuje hladová lvice. Motivovat přežranou lvici moc nejde,“ směje se Jelínek.

Marian Jelínek koučuje hokejisty, tenisty, šachisty i střelce. Pokud vás zajímá, který sport je koučovat nejtěžší, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio