Marcel Aymé: Hůl

1. listopad 2007

Ve čtvrtek uvádíme povídku významného francouzského spisovatele Marcela Aymé - Hůl. Pitoreskní charakterová etuda pojednává o tom, kterak se z nástroje manželské vzpoury stane nástroj ponížení. Absurdita,vyplývající z posunu ve vztazích manželské dvojice, je zcela reálná a zajišťuje povídce dokonalé vyznění. Nečekaná pointa připomíná nejslavnější povídky britského spisovatele norského původu Roalda Dahla. Z překladu Jarmily Fialové pro rozhlas upravil a režii má Pavel Krejčí. Účinkuje Jan Hyhlík. Připravil Český rozhlas Hradce Králové.

V literární tradici Francie je Marcel Aymé často zařazován do rabelaisovské linie francouzské prózy. Od ní se však přece jen liší svojí slovní i fantazijní nevázaností či nebojácnou smyslností.

Marcel Aymé (1902-1967) je znám českému čtenáři především románem "Zelená kobyla". A právě tady se dá postřehnout , v čem se Aymé rabelaisovskému duchu vzdaluje:chybí mu především renesanční optimismus a bezstarostnost.

Spisovatelovo dílo se stává satirou, v níž poznáváme i tóny hořkosti a rozčarování.

Aymé je autor s výrazným realistickým smyslem a fantazií, která se ráda projevuje neobvyklými, důmyslnými nápady. Nepřekvapí proto, že je vynikající povídkář. V díle Marcela Aymé jsou právě povídky patrně tím nejlepším a nejtrvalejším, co autor vytvořil. Vydal pět povídkových knih: Trpaslík,Od Martina, Muž, který procházel zdí,Pařížské víno a Zpátky!

Na poměrně malé povídkové ploše se objevují póly fantastičnosti, ať už hravě logické a absurdní, či něžně poetické, humor jiskřivý, laskavý i satirický, který se může vyvinout až k hranicím tragiky. Nečekané pointy pak připomínají světoznámé povídky britského spisovatele norského původu Roalda Dahla.

Na stanici Český rozhlas 3 - Vltava uslyšíte ve čtvrtek 1. 11. 07 v 16 hodin povídku Marcela Aymé - Hůl, která je pitoreskní charakterovou etudou, pojednávající o tom, jak se z nástroje manželské vzpoury stane nástroj ponížení. Absurdita , vyplývající z posunu ve vztazích muže a ženy, je zcela reálná a zajišťuje povídce dokonalou účinnost.

V rozhlasové úpravě a režii Pavla Krejčího účinkuje Jan Hyhlík. Připravil Český rozhlas Hradec Králové.

Spustit audio