Malý princ přitančil do Liberce. „Zahrát dítě a naivitu je výzva,“ říká jeho představitelka

16. únor 2018

Malé divadlo v Liberci dnes 16. 2. uvede premiéru tanečního představení Malý princ. Inscenaci s původní hudbou připravili mladí tanečníci nejmenšího divadelního baletního souboru v České republice. Malý princ trvá v Liberci jen 55 minut, a tak je ideálním seznámením s baletem pro rodiny s dětmi zhruba od šesti let.

„Moc jsem se na to těšila, je to zajímavá příležitost hlavně po herecké stránce, ale ne úplně snadná,“ říká představitelka Malého prince Marika Hanousková. „Zahrát dítě a naivitu – je to výzva.“ Představení na motivy proslulé francouzské knihy  je další ze série autorských počinů, kde dostali příležitost členové baletního souboru vyzkoušet  své choreografické schopnosti. Tentokrát se režie ujal Australan s českými předky Macbeth Kaněra se svou partnerkou Margaux Thomas. Ta připravila libreto a choreografii. Scéna i kostýmy jsou jejich společným dílem.

„Pro mě je Malý princ určitě důležitý, protože jsem Francouzka. V Česku tento titul všichni znají,“ říká Margaux Thomas. V inscenaci, která věrně zobrazuje knihu Antoina de Saint Exupéryho, tančí všichni členové libereckého baletního souboru. Mischa Hall ztvárnil pilota, Maria Gornalova hada, Alexej Yurakov zeměpisce se sakem pokresleným mapami světa.

Odhalte tajemství operních premiér. Co chystá Šaldovo divadlo na novou sezónu?

Noc v Benátkách

Liberecké divadlo F. X. Šaldy láká své diváky nové sezóny na čtyři operní premiéry, jeden mimořádný operní projekt určený dětem a chybět nebudou ani tradiční koncerty symfonického orchestru. Opera má také novou posilu – nadějného slovenského barytonistu Czabu Kotlára. Ten se představí hned v první operní premiéře.

Australský skladatel doprovodí tanečníky na housle společně s Maximem Biriucovem, který zahraje na klavír. Živá hudba je při premiéře a první repríze. Při dalších představeních už diváci uslyší jejich hudební doprovod ze záznamu.

Premiéra taneční inscenace pro rodiny s dětmi začíná v Malém divadle dnes 16. února v 19 hodin. Jediný tanečník z celého baletního souboru Divadla F. X. Šaldy, kterého diváci na jevišti neuvidí, je zraněný Rory Ferguson.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio