Malíř Náchodska Milan Jícha vystavuje v Novém Městě nad Metují. Ale uvidíte i kouzelnou Paříž!

11. červen 2020

Výstava Návraty malíře Milana Jíchy si musela na své návštěvníky nečekaně dlouho počkat v karanténě. Expozice měla být slavnostně otevřena 19. března, zpřístupnila se ale až v květnu. V náchodském ateliéru Milana Jíchu s mikrofonem navštívila redaktorka Romana Pacáková.

Náchodský malíř Milan Jícha, ač původním povoláním stavař, se výtvarničině věnuje už od dětství, kdy v něm lásku k malování probudil jeho dědeček, krajinář z Vysočiny.

Čtěte také

Milan Jícha během svého uměleckého zrání vyzkoušel mnoho různých výtvarných technik a nebojí se ani abstrakce.

Je však jedno velké téma, k němuž se neustále vrací, a to je krajina.

Malíř Milan Jícha vystavuje v Městské Galerii Zázvorka v Novém Městě nad Metují. Jeho výstavu s názvem Návraty si tam můžete prohlédnout až do 26. července 2020.

Malíř Milan Jícha
se narodil v roce 1953 v Náchodě kde žije a pracuje. Výtvarné geny zdědil po svém dědovi, malíři Václavu Jíchovi (1874 - 1950), který byl členem Jednoty výtvarných umělců v Praze a Sdružení výtvarných umělců moravských v Hodoníně. Výtvarné vzdělání získal Milan Jícha soukromým studiem u ak.malíře Jiřího Kodyma (1927 - 2009) v letech 1969 - 1973. V roce 1973 absolvoval stavební školu v Náchodě a poté když se začal zabývat restaurátorskou prací v architektuře, získal oprávnění na škole uměleckých řemesel v Praze jako umělecký štukatér. Milan Jícha je předsedou spolku AMAG.cz - Ateliér malířů a grafiků Náchod. Zúčastňuje se samostatných i kolektivních výstav na mnoha místech v České republice a v zahraničí.

Milan Jícha na svých plátnech rád ztvárňuje krajiny, čerpá ze svých kresebných studií nebo přímo z viděného motivu, který si ukládá do paměti. Viděné variace však zpracovává novými kombinovanými výtvarnými technikami. V poslední době se opět vrací k realistickému pojetí malby.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.