Malinová, rybízová a jahodová šťáva za studena 17/7/2004
Rybíz je velmi oblíbené ovoce, jen na trhu je ho velmi málo, spíše není vůbec. Zahrádkáři jej ale rádi pěstují, protože není náročný, může růst někde "v koutě", snadno se trhá. Ne všichni rybíz ale rádi jedí, protože může být někdy kyselejší. Přesto doporučujeme vyrobit si rybízovou šťávu a uchovat si tak porci letního sluníčka bohatou na vitamin C na horší časy.
Příprava rybízové šťávy za studena krok za krokem:
2 kg zralého ovoce rozmačkáme, přidáme 1,5 litru studené vody, 1/2 lžičky kyseliny citrónové a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den necháme šťávu překapat přes mul a na 1 litr šťávy přidáme 1 kg cukru. Když je cukr rozpuštěný přidáme 1/2 konzervačního přípravku pro džemy, sirupy a šťávy - rozmíchaného v lžičce rumu.
Voňavou šťávu přelijeme do vymytých lahví s pevnými uzávěry a uložíme v chladu a do tmy. Lze použít i PET lahve, ale ty musíme obzvláště kontrolovat, zda nedošlo k nechtěnému kvašení.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.