Malí tvorové, kteří dokážou způsobit velké nepříjemnosti. Oteplilo se a klíšťata zvyšují aktivitu

18. březen 2019

plk. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D. v naší radioporadně na téma: klíšťová encefalitida a lymská borelióza. 

Oteplilo se a venku jsou aktivní nejen lidé, ale stále víc i klíšťata. To jsou malí tvorové, kteří ovšem lidem dokážou způsobit velké zdravotní nepříjemnosti. S odstupem několika dnů a týdnů patrně začnou chodit lidé k lékaři s prvními projevy nemocí přenosnými klíšťaty.

Kdo by před 20 lety řekl, že může na Sněžce chytit klíště? Dnes je to úplně běžné

Přírodovědec Jaroslav Resl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem je nadšený přírodovědec a také odborník přes brouky Jaroslav Resl. To dnešní naše povídání jsme nazvali pracovně - Poznej svého nepřítele. Budeme mluvit hlavně o potvůrkách, které nám lidem nejsou příliš sympatické a dokonce jsou až nebezpečné.

To může být Klíšťová meningoencefalitida, která u nás ale není moc častá a je možné se proti ní nechat očkovat.

„Vřele doporučuji všem, aby se nechali očkovat. A nemusíme pak řešit, jestli je riziko toho, že ji člověk dostane, nebo ne," říká plk. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D.

Další nemoc, která je naopak častá, je lymská borelióza. Proti té očkování není, ale je léčitelná antibiotiky. Její časná forma se objevuje v období od tří do třiceti dnů od nakažení v podobě barevných skvrn na kůži.

plk. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Diagnózu časné kožní formy lymské boreliózy je zapotřebí stanovit okem. Protože nejprve se tvoří skvrna a teprve potom tvoří tělo protilátky. Takže i člověk, který ty protilátky tvoří, může touto časnou kožní formou onemocnět.

Kromě očkování proti klíšťové encefalitidě pomůže i důkladná kontrola po příchodu z venku a v případě prvních kožních příznaků okamžité vyhledání lékaře.

Celou radioporadnu s plk. prof. MUDr. Romanem Chlíbkem, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.