Malí tvorové, kteří dokáží způsobit velké nepříjemnosti. Oteplilo se a klíšťata jsou aktivní

23. duben 2018

Oteplilo se a venku jsou aktivní nejen lidé, ale stále víc i klíšťata. Podle pravidelného varování hydrometeorologického ústavu je momentální aktivita klíšťat na osmém stupni z desetibodové škály. To je hodnota, která je běžná spíše pro parné léto než polovinu dubna. 

Klišťata jsou malí tvorové, kteří lidem dokážou způsobit velké zdravotní nepříjemnosti.

„V loňském roce jsme evidovali 17 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou a 283 případů onemocnění lymskou boreliózou. Ta čísla jsou srovnatelná s těmi lety předcházejícími, nijak nevybořují ze standartní situace," shrnuje statistiku hygienků Veronika Krejčí a potvrzuje, že letos už evidují v Královéhradeckém kraji první nahlášené případy nemocných klíšťovými infekcemi.

Klíště obecné

Jsou to ale často pacienti, kteřé se nakazili už vloni, jak vysvětluje lékařka infekčního oddělení náchodské nemocnice Eva Hanková: „Teď se setkávám s osobami, které mají lymskou boreliózu, ale k infekci nedošlo v tomto roce, na to je zatím brzy. Ale jsou to pozdější stádia, kde k nákaze došlo v minulém roce. V těchto dnech můžeme patrně očekávat, že dojde k nějaké infekci. A s odstupem několika dnů a týdnů patrně začnou chodit lidé s prvními projevy nemocí přenosnými klíšťaty."

To může být Klíšťová meningoencefalitida, která u nás ale není moc častá a je možné se proti ní nechat očkovat.

„Vřele doporučuji všem, aby se nechali očkovat. A nemusíme pak řešit, jestli je riziko toho, že ji člověk dostane, nebo ne," říká Eva Hanková.

Další nemoc, která je naopak častá, je lymská borelióza. Proti té očkování není, ale je léčitelná antibiotiky. Její časná forma se objevuje v období od tří do třiceti dnů od nakažení v podobě barevných skvrn na kůži.

03627413.jpeg

„Diagnózu časné kožní formy lymské boreliózy je zapotřebí stanovit okem. Protože nejprve se tvoří skvrna a teprve potom tvoří tělo protilátky. Takže laboratorní vyšetření není vůbec na místě. A pokud je špatně interpretováno, může vést k chybným závěrům. Takže i člověk, který ty protilátky tvoří, může touto časnou kožní formou onemocnět. A laboratorní vyšetření neznamená vůbec nic v tomto případě," doplňuje lékařka Eva Hanková.

V současnosti je aktivita klíšťat na stupni osm z desetibodové škály. Podle meteoroložky Aleny Zárybnické ale bude postupně zase klesat: „Všechno to závisí na konkrétních podmínkách, na konkrétním počasí. Při těch stávajících nadprůměrných teplotách, když se pak bude ochlazovat, tak se dá předpokládat, že aktivita klíšťat bude po tom velmi teplém víkendu znovu klesat."

Kromě očkování proti klíšťové encefalitidě tedy pomůže i důkladná kontrola po příchodu z venku a v případě prvních kožních příznaků okamžité vyhledání lékaře.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio