Malebná zřícenina hradu Pořešín není jen památka. Láká na bohatý kulturní program i chlupaté sekačky

Ještě před 15 lety byl hrad Pořešín zpustlá zřícenina, kterou skoro nikdo neznal. Dnes je oblíbeným turistickým cílem Českokrumlovska. Přes léto tam míří cyklisté, ale i pěší turisté z celých Čech.

„Jsme na dovolené. Přijeli jsme sem ze severních Čech, z Jablonce. Zříceniny – to je totiž naše,“ směje se paní Ivana, která vede veselou skupinku čtyř malých kluků s klacky.

U pokladny vítá návštěvníky Františka Novotná ze spolku Hrady na Malši a začíná se stručným výkladem: Hrad Pořešín založil Bavor ze Strakonic. Bylo to věno jeho manželky, která byla nemanželskou dcerou Přemysla Otakara II.

Na Pořešín často míří cyklisté. Je mezi nimi i Aleš Vítek z Oseka u Teplic, který tráví na jihu Čech dovolenou s partnerkou. „Přijeli jsme z Borovan, kde trávíme dovolenou. A protože jezdíme na kole, naplánovali jsme si cestu, a ta zajímavost byla zrovna tady, pochvaluje si.

Zřícenina hradu Pořešín na Českokrumlovsku

Do hradu i do muzea

Zřícenina ze 13. století má i hradní muzeum. V něm jsem zastihl Jaroslavu Šimkovou ze Sulkova u Plzně. Nejvíce nás zaujala vědomostní soutěž. Uspěli jsme. Asi tak 90 % odpovědí jsme měli správně, popisuje soutěž, ve které bylo úkolem určit, k čemu sloužily ukázky středověkých nástrojů.

Hrad jsme si ale samozřejmě prohlédli celý. Je velmi krásný. Udržovaný. Nádhera,“ dodává.

Letní akce

Na Pořešíně je stále živo i díky akcím, které tady spolek Hrady na Malši celé léto pořádá. Třeba tuto sobotu jsou tady k vidění středověká řemesla v podhradí.

Čtěte také

Kdo bude chtít, může zcela zdarma navštívit pořešínské podhradí, kde bude 15 zastavení, která budou představovat jednotlivá řemesla ve středověku tak, jak mohla vypadat, láká k návštěvě předseda spolku Radek Kocanda.

V červenci se tady konaly i koncerty a divadla. Návštěvníci si zvykli na to, že Pořešín není jenom památka, ale že se tu koná i řada zajímavých věcí, které stojí zato navštívit.

Soustředíme se jednak na akce kulturní, které spočívají v koncertech a divadelních představeních. Druhou částí našich aktivit je oživení podhradí různými řemesly a akcemi převážně pro rodiny s dětmi.

Kovárna i živé sekačky

My se teď s Radkem Kocandou přesuneme do míst, kde se pasou ovce, které jsou také nedílnou součástí života na hradu Pořešín.

Jednak nám vypásají hradní pozemky. Velmi příjemné je ale i to, když probíhá nějaká akce a kolem vás chodí zvířata, která se vás nebojí. Utváří to krásně kolorit nejenom podhradí, ale i hradu,“ přibližuje předseda spolku nadšenců.

Na Pořešíně je ale také hradní kovárna. Kovárnu tu máme proto, abychom návštěvníkům ukázali, jak to mohlo vypadat. Ale také proto, že se tady vyrábí různé součásti, které přímo na Hradě potřebujeme, vysvětluje.

Hrad Pořešín začali nadšenci ze spolku hrady na Malši obnovovat před více než 15 lety. Starají se i o další památky v blízkosti této jihočeské řeky. Tuto sezonu také poprvé pro turisty otevřeli obnovenou nedalekou tvrz Tichá poblíž Dolního Dvořiště.

autoři: Petr Kubát , opa
Spustit audio

Související