Malé štěně je dobré vychovávat pomocí odměn a chvály. Důležitá je důslednost

20. únor 2020

Máte v plánu pořídit si psa a chcete být zodpovědný chovatel? V tom případě je nejlepší nechat si pomoci od odborníků. I pes, který nebude jezdit po výstavách a soutěžích, by měl rozumět základním pokynům. S tím chovatelům pomohou kynologové na cvičištích.

„Důležité je vybrat si štěně ze správného chovu, po rodičích, kteří měli kvalitní zdravotní a povahové vlastnosti,“ říká předseda kynologického klubu Jihlava Tomáš Rychetský s tím, že tak je možné předpokládat, že podobnou genetickou výbavu bude mít i štěně. S výchovou je pak důležité začít co nejdříve. „Štěně musí chodit často ven, potkat co nejvíce lidí, podnětů,“ vysvětluje Tomáš Rychetský. Socializaci psa může zvládnout chovatel sám, ale odborníci na cvičištích jsou připraveni poradit.

Chovatelka Marcela Pavloková při výcviku psů

Na psí cvičiště může chovatel přijít už s asi čtyřměsíčním štěnětem. „To už je štěňátko schopné pojmout základní povely,“ dodává Rychetský. Základem je přivolání psa. „To znamená pejska na sebe fixovat pamlsky, hračkami,“ říká chovatelka Marcela Pavloková, která na cvičišti pracuje se svými dvěma štěňaty německého ovčáka. Ukazuje, že její psi reagují na piškoty. Samozřejmostí je neustálá chvála za dobrou práci. „U štěňátka musíme postupovat jako u malého dítěte, nemůžeme být hned přísní,“ dodává Tomáš Rychetský.

Stává se, že se chovatel od začátku psovi nevěnuje důsledně a v podstatě ho zkazí. I to je ale většinou řešitelné. „Není to většinou tím, že by ho týral, ale že ho polidští, rozmazlí, a pes ho neposlouchá, nevnímá,“ říká Rychetský s tím, že vycvičitelný je každý pes. „Je ale plno nevycvičitelných páníčků. Devadesát procent práce je totiž na nich,“ dodává s úsměvem.

Spustit audio