Malé obce dostaly 34 milionů na vodovody a kanalizace

21. září 2010

Nechanice budou mít novou kanalizaci, stejně tak Vitiněves či Dětenice. Libčany zase budou moci postavit vodovod. Tyto obce patří mezi zhruba čtyři desítky úspěšných uchazečů, kterým letos Královéhradecký kraj rozdělí necelých 34 milionů korun na malé vodohospodářské projekty. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. O dalších přibližně 20 milionů se ještě v tomto roce budou moci další malé obce ucházet. "Kraj každým rokem poskytuje malým obcím finanční podporu na stavbu či modernizaci vodovodů a kanalizací. Na tyto projekty máme letos zatím vyčleněno kolem 50 milionů korun," uvedl krajský radní Jan Tippner, který je odpovědný za oblast životního prostředí a zemědělství.

Nechanice letos dostaly na přestavbu kanalizace 10 milionů korun. Celkem bude tato stavba stát asi 34 milionů korun. Nechanice kanalizaci postaví v rámci rozsáhlé rekonstrukce vozovky, která zde začala letos na jaře a potrvá až do konce října. Na kanalizaci dále dostala například obec Vitiněves 2,6 milionu a Dětenice 3,4 milionu. Libčany zase budou moci postavit vodovod v lokalitě Želí s přispěním krajských 4,7 milionu korun.
Královéhradecký kraj vypisuje tyto dotace na projekční přípravu nebo realizaci staveb s cílem pomoci malým obcím splnit přísné normy evropské a národní legislativy v oblasti odkanalizování a čištění odpadních vod. Zároveň kraj dotacemi zlepšuje situaci v zásobování pitnou vodou, jelikož nedostatek vody, zejména v extrémně suchých obdobích, stále trápí obyvatele některých malých obcí v regionu. Před několika lety se tak například ze dne na den ocitli bez vody obyvatelé Litíče na Trutnovsku.
Obce mohou své projekty předkládat během celého roku, přičemž uzávěrka pro příjem žádostí je vždy k 31. březnu kalendářního roku. Na modernizaci obecních vodohospodářských sítí vyplatil Královéhradecký kraj od roku 2004 do loňska více než 290 milionů korun. Tyto peníze určené na malé vodohospodářské projekty si za posledních pět let rozdělilo zhruba 280 malých obcí.

Spustit audio