Má v Úpici odchytávat zatoulané psy policie, a nebo speciálně vyškolený pracovník radnice?

3. duben 2017

V Úpici na Trutnovsku se rozhořel spor o to, kdo má zajišťovat odchyt zatoulaných psů. Část zastupitelů navrhuje, aby si město vyškolilo vlastního specialistu, podle dalších je ale dostatečná současná praxe, kdy se o psa postará státní nebo městská policie.

„Státní policie může chytat psy pouze pokud ohrožují život a zdraví. Pokud pes jen tak běhá a nikoho neohrožuje, tak už nemá důvod toho psa zněškodnit. Od toho je městská policie. A ta když tady není, tak vzniká problém," vysvětluje nezávislý zastupitel Úpice a současně policista Aleš Andrš důvod, proč patří k těm, kteří si myslí, že by město mělo mít svého specialistu na odchyt.

Čtěte také

Radnice má sice smlouvu s trutnovskou městskou policií, ta ale do Úpice zajíždí jen v předem daných časech. „Městská policie může přijet na zavolání, ale potřebuje souhlas od pana starosty. Přes den tam problém není, spíš je problém v noci, když pan starosta nevezme mobil," doplňuje Aleš Andrš.

psí zuby, pes, chrup, dutina ústní

Starosta Jaroslav Hůlek z ČSSD připouští, že může dojít k tomu, že se pes neodchytí okamžitě, za vyškoleného vlastního člověka by ale podle něj město muselo platit spoustu peněz: „Protože ten pracovník by musel být v akci 24 hodin denně. Což by ovšem jeden nemohl být. Jeden by musel mít stále pohotovost a musel by stále u sebe mít všechny pomůcky na odchyt. A musel by mít u sebe speciální vozidlo. Přesně podle zákona o týrání zvířat."

I podle místostarosty Karla Šklíby z ČSSD je současná praxe, kdy se o odchyt stará státní nebo městská policie dostatečná. Od psů pobíhajících v Úpici podle něj nebezpečí nehrozí: „Nestalo se tady ani jednou, že by pes někoho napdl. Nebo, že by prostě byl nějaký malér."

Tématu se s největší pravděpodobností budou zastupitelé podrobněji věnovat na svém středečním zasedání. Podle některých by se problém vyřešil, pokud by si Úpice zřídila vlastní městkou policii, vedení šestitisícového města se k tomu ale nechystá.

autor: baj
Spustit audio