Lyžařské areály kontrolují na lanovkách jednu sedačku za druhou a připravují se na zimní sezónu

19. říjen 2019 10:06

Kontroly vleků a lanovek, výměna opotřebovaných dílů, sledování stavu vody, terénní úpravy, stavění sítí. Takhle vypadají přípravy na nadcházející zimní sezónu v krkonošských lyžařských areálech. A jen co budou příznivé podmínky, přijde na řadu zkouška zasněžování.

Servisman Jan právě kontroluje tlak v pneumatikách na dolní stanici lanovky ve Špindlerově Mlýně.
„Děláme to v rámci pravidelné údržby, aby lanovka mohla perfektně v zimě fungovat. Předcházíme tím nějakým kolizím a podobným věcem."
S příchodem zimy musí zkontrolovat všech 78 sedaček krytých bublinou.

Čtěte také

Stojíme s Jiřím Kolínem, který má ve špindlerovském skiareálu na starosti provoz všech dopravních zařízení, u vyhřívané sedačkové lanovky ve Svatém Petru. Prohlíží je a vysvětluje, kterou z nich čeká výměna.
„To jsou takové topné rošty z drátů do kterých jde elektřina a odporem se to ohřívá. To se celé vymění. Jen se to rozklapne a celé se to vymění."

Jednu z nejnáročnějších oprav před zimou mají pracovníci ve Špindlerově Mlýně už za sebou. Na lanovce Labská zkracovali lano.
„Lanovka je tuším už 15 let v provozu. A po nějaké době se musí lano zkrátit, protože se postupně vytahuje."

Kontrolami prochází také celý systém technické výroby sněhu

„Probíhají kontroly jímacích objektů odkud bereme vodu do systému zasněžování. Kontrolují se samotné trasy zasněžování, aby někde náhodou neunikala voda."

Zasněžování svahu, sněžné dělo, sněhové dělo

Živo je také ve skiareálu v obci Strážné, která ho vlastní.

Čtěte také

„My jsme ve fázi příprav. To znamená, že všichni naši zaměstnanci připravují vleky na nadcházející zimní sezónu," říká Tomáš Grégr, starosta Strážného ze Sdružení nezávislých kandidátů Strážné.

A dodává, že také neustále monitorují stav vody.
„Po těch deštích se to samozřejmě zlepšilo. Takže si myslím, že kdybychom měli zasněžovat teď, tak by s tím problém nebyl. Do zimy je ale ještě poměrně daleko a země je opravdu vyschlá."

Jen co přijdou dlouhodobé mrazy, začnou areály zasněžovat. Kdy se první vleky a lanovky rozjedou, je pochopitelně závislé na počasí.

Spustit audio

Související