Lyžařská střediska v Krkonoších mohla díky ochlazení začít zasněžovat

10. leden 2014

Sjezdovky téměř bez sněhu, běžecké tratě přerušované hlínou a trávou, turisté pěší nebo na kolech. Tak vypadal začátek roku v Krkonoších. Noční mrazy ale konečně umožnily provozovatelům areálů spustit sněhová děla.

Na hřebenech Krkonoš je kolem 30 centimetrů sněhu a po dnešní noci je umrzlý. Také na sjezdovkách, které jsou ještě v provozu, leží kolem 30 centimetrů umělého sněhu.

Noční mrazy konečně umožnily provozovatelům skiareálů spustit sněhová děla. Na Černé hoře začali už dnes ráno a budou pokračovat během dne. Ve Špindlerově Mlýně předpokládají zasněžování v noci ze soboty na neděli.

Lyžuje se například ve Špindlerově Mlýně. Ski areál Svatý Petr upravuje modrou sjezdovku a tzv. Malý Hank na černé sjezdovce. Uzavřená je černá a červená sjezdovky. Pro zdatnější lyžaře je v provozu sjezdovka Stoh.

Na druhé straně údolí jede i areál Medvědín a Horní Mísečky. V provozu je i 22 km sjezdovek ve SkiResortu Černá hora - Pec, a to v Janských Lázních, Peci pod Sněžkou, Velké Úpě i Svobodě nad Úpou. V provozu jsou i některé sjezdovky v Herlíkovicích, Harrachově a Rokytnici nad Jizerou.

Sněhové podmínky v Krkonoších
Harrachov - 10 až 30 cm
Rokytnice nad Jizerou - 0 až 30 cm
Horní Mísečky - Medvědín - 5 až 30 cm
Svatý Petr - 10 až 25 cm
Herlíkovice - 10 až 25 cm
Černá Hora - Jánské Lázně - 20 až 30 cm
Pec pos Sněžkou - 15 až 35 cm
Zdroj: http://www.holidayinfo.cz

Sjezdovky jsou ale v současné době v podobném stavu, jako bývají na jaře koncem sezóny. Ráno krásně upravené, odpoledne ale často vydřené až na hlínu.

Díky tomu jsou mnohde permanentky levnější, než je obvyklé na začátku ledna.

Ski Resort Černá hora - Pec jezdí už od pondělí za ceny vedlejší sezony, kdy lyžaři ušetří 100 korun za celodenní permanentku a fungují i veškeré další výhody mimosezony. Dospělého tak celodenní lyžování vyjde na 520 korun.

Naopak ve Špindlerově Mlýně se stále jezdí za 750 korun za den a zlevňovat se nebude. Vedení Ski areálu totiž naplánovalo investice, které se z prodeje permanentek musí zaplatit. Dále poukazují i na to, že ačkoli je sezona špatná, náklady na provoz areálu jsou stále stejné.

Upravené jsou i tratě pro běžecké lyžování. Ve vyšších polohách je až 30 centimetrů sněhu.

Novoměstsko nabízí na 100 kilometrů upravených běžkařských tratí

Tento víkend se budou upravovat například tratě na Horních Mísečkách a v okolí Černé hory. Na Horních Mísečkách bude upravený 5km a 10 km okruh, v okolí Černé a Světlé hory to bude na 22 km běžeckých tratí.

Kvůli špatných sněhovým podmínkám tak spousta návštěvníků Krkonoš dává přednost peší turistice.

Díky tomu, že se neupravuje spousta běžeckých tratí, tak je možné projít se i tam, kam se za lepších sněhových podmínek nesmí. Na upravené tratě mají ale turisté vstup zakázán.

autor: Hana Novotná
Spustit audio