Lyžařská sezóna se již rozjíždí naplno

16. prosinec 2011

Velké lyžařské areály v Královéhradeckém kraji hlásí před víkendem dobré podmínky pro lyžaře, například na sjezdovkách na Horních Mísečkách leží až 70 centimetrů sněhu. V sobotu se bude poprvé lyžovat v Herlíkovicích na Trutnovsku.

Ve Špindlerově Mlýně jsou v provozu všechny hlavní lyžařské areály, Svatý Petr, Horní Mísečky i Medvědín. Na sjezdovkách leží 20 až 40 centimetrů převážně technického sněhu, v horních partiích už napadl přírodní sníh. Navíc je příznivá předpověď počasí, takže na víkend budou krásné lyžařské podmínky.

Zhruba 30 až 60 centimetrů sněhu leží na sjezdových tratích na Černé hoře v Janských Lázních na Trutnovsku, kde je otevřeno 8,8 kilometrů sjezdových tratí a v Peci pod Sněžkou, kde je možné lyžovat na zhruba 5,7 kilometrech sjezdovek.

V provozu jsou také lyžařské areály v Orlických horách, například ve skicentru v Říčkách v Orlických horách je otevřená červená sjezdovka, na které je 30 až 50 centimetrů sněhu.

Situaci v horských střediscích, na hřebenech i na silnicích sleduje redaktorka Eliška Pilařová.

Hřebeny Krkonoš dnes zasáhl silný vítr, který v nárazech dosahoval až síly orkánu. Například na Labské boudě kolem poledne foukalo rychlostí přes 127 kilometrů v hodině. Hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině. Kvůli vichřici nejede horní úsek lanovky na Sněžku.

Meteorologové upozorňují, že silný vítr bude na hřebenech hor vát i v noci na sobotu, přičemž stále bude v nárazech dosahovat až síly orkánu. Zeslábnutí větru se čeká až v sobotu. Jeho rychlost na hřebenech hor by pak měla dosahovat až 90 kilometrů v hodině.

Do České republiky dnes dorazila zima. Upozorňujeme na silný vítr a sněžení. Podobné počasí by mělo trvat po celý víkend. Na území okresu Trutnov nyní hustě sněží, fouká silný vítr a na silnicích leží ujetá vrstva sněhu. Problémy začínají mít řidiči v okolí Vrchlabí, Pece pod Sněžkou, Špindlerova Mlýna, ale i na silnicích v nižších polohách, například mezi obcemi Mladé Buky a Rudník ve směru od Trutnova na Vrchlabí.

Policie ČR v Trutnově žádá všechny řidiče, aby snížili rychlost jízdy a byli opatrní a ohleduplní.

Spustit audio