Lyžaři skončili po srážce v bezvědomí. Jednoho oživovala lékařka, která jela náhodou kolem

27. únor 2017

Dva lyžaři, šedesátiletý muž a mladá žena, se v pondělí dopoledne srazili na sjezdovce v areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. Oba utrpěli otřes mozku a skončili v bezvědomí. Muže s podezřením na poranění hrudníku převezl vrtulník do traumacentra hradecké fakultní nemocnice. Ženu po ošetření převezla sanitka na chirurgickou ambulanci do Vrchlabí.

Lyžaři se srazili ve vysoké rychlosti. „Stav zraněného muže si dokonce vyžádal krátkodobé zahájení neodkladné resuscitace, kterou prováděla lékařka, která náhodou lyžovala na stejné sjezdovce," popsal mluvčí hradecké zdravotnické záchranné služby Ivo Novák.

Péči zraněným následně poskytli záchranáři horské služby, kteří oba lyžaře převezli na dostupnější místo u dojezdu sjezdovek. Když si zraněné přebírali zdravotničtí záchranáři, byly životní funkce obou zraněných již stabilní. „Od závažnějších následků zřejmě oba lyžaře ochránila ochranná přilba," podotkl Novák.

Záchranáři ve Špindlerově Mlýně zasahovali i v neděli. Na sjezdovce tam čtyřletou dívku srazil dospělý lyžař. „Zraněná musela být po ošetření převezena do traumacentra k vyloučení zranění břicha," upřesnil Novák.

Zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa uvedl, že do neděle horská služba v nejvyšších českých horách v letošní zimní sezoně zasahovala u více než 2000 úrazů. „Je to o 400 úrazů víc, než ke stejnému datu loňské sezony," dodal.

zdroj: ČTK
Spustit audio