Lyžaři mohou vyrazit na sjezdovky. Další skiareály spouštějí vleky a lanovky

12. srpen 2015

V nejvyšších českých horách v Krkonoších během dvou dnů napadly desítky centimetrů nového sněhu a teplota se drží pod bodem mrazu. Rozjíždí se proto lanovky a vleky, a začíná tak lyžařská sezóna. Lyžaři mohou vyrazit i do skiareálů v Orlických či Krušných horách.

Ve Špindlerově Mlýně začíná tento víkend lyžařská sezóna zatím jen v části areálu. Vleky jedou na Horních Mísečkách, kde leží až 70 centimetrů převážně prachového sněhu, z části na medvědínské straně, kde je v provozu dvousedačková lanovka na černé sjezdovce a také takzvaný Malý hank ve Svatém Petru.

V Krkonoších se lyžuje i na Černé hoře u Jánských lázní, v Peci pod Sněžkou, kde je v provozu vlek Javor a sjezdovka Javor 2 a také v Mladých Bukách.

V Orlických horách se už lyžuje v Říčkách a vleky se dnes rozjíždějí i v Deštném. V Krušných horách spustil první vlek Klínovec, lyžuje se i na Božím Daru. Ostatní areály sice zasněžují, ale zatím čekají na silnější mráz.

Lyžaři mohou také vyrazit na Šumavský Špičák, kde je podle ředitele areálu Vladimíra Kasíka letos čekají lepší podmínky.

„Na dojezdu nejprudší sjezdovky jsme postavili nový vlek, dvoumístný s kapacitou 1200 osob. Zároveň k tomu zasněžování a zároveň tam bude přeneseno večerní lyžování. A myslím si, že to potěší hlavně začínající lyžaře, rodiny s dětmi či školní lyžařské kurzy,“ popisuje.

Dnes se rozjela i první sjezdovka na Vysočině. Vlek spustili provozovatelé na Křemešníku na Pelhřimovsku krátce po poledni. Na ostatních svazích v kraji zatím není dostatek sněhu.

Například Šacberk u Jihlavy má asi 10 centimetrů, Harusův kopec na Novoměstsku má pokrytou jen polovinu svahu. Pokud bude dál sněžit, mohou se v tomto regionu radovat běžkaři. U Fryšavy už teď leží asi dvaceticentimetrová vrstva sněhu.

Silnice do hlavních horských středisek jsou průjezdné, řidiči ale musí počítat s uježděnou vrstvou sněhu, a to i na silnicích prvních tříd. Vozovky navíc mohou namrzat. Problémy mají hlavně kamiony, které nemůžou vyjet kopce. Vozovky mohou namrzat.

autoři: Andrea Strohmaierová , ova , bre , Andrea Kratochvílová
Spustit audio