Luštění křížovek je fajn, ale nestačí to, tvrdí trenér paměti René Müller

Pro trénink paměti jsou ideální příklady z matematiky. Taky je dobré psát rukou a nahlas a rychle si číst. Mozek se tak podle Reného Müllera nejlépe prokrvuje.

Jestliže chceme zhubnout, tak musíme cvičit. A stejné je to i s mozkem, který sice není sval, ale chová se tak. I on se musí trénovat.

Slovo, které si chceme zapamatovat, musíme vidět, cítit, vnímat, eventuálně chutnat. Virtuální představu je ideální si prožít. René Müller doporučuje, abychom se rozhýbali, tvarovali věci, které chceme uchopit. „Představte si, že jdete a klidně si k tomu dupejte.“

Poněkud složitější je to s čísly. „Když chceme uchopit abstraktní věci, musíme použít konkrétní pojem. Např. u čísla 34 se zaměříme na počáteční písmena T a Č a pomyslíme na tyč nebo tyčinky. U čísla 56 jsou to zase piškoty, paštika apod.,“ vysvětluje certifikovaný trenér paměti III. stupně.

Řadu let René Müller pracuje s lidmi s roztroušenou sklerózou, které už považuje za profesionály. „Jsme tak daleko, že si hrajeme s takovými věcmi jako je třeba pražské město. Známe linky, stanice, víme, kde se odklání od Vltavy, pod kterými mosty projíždí apod.,“ říká zkušený trenér paměti, který je přesvědčený, že nejdůležitější při práci je humor. A že i v této oblasti platí známé „škola hrou.“

autor: voj
Spustit audio