Lukostřelba vás přinutí soustředit se jen na své tělo. V klubu Chiméra trénují i hradecké Amazonky

22. červenec 2020

Sport, který můžete provozovat za každého počasí, to je lukostřelba. Teď v létě je to činnost, která může aktivně doplnit třeba vaši zaslouženou dovolenou a volný čas.

Redaktorka Eva Boudová se zašla podívat do královéhradeckého lukostřeleckého klubu Chiméra mezi luky a samozřejmě především mezi terče.

Čtěte také

Jsem na královéhradecké lukostřelnici. Je slyšet typický svištivý zvuk a vidím zásah do terče. Tedy panuje spokojenost?

„To není vždy nejdůležitější, zásah do terče. Spíš je krásné dobře provést samotný výstřel. Protože lukostřelba je činnost opakující se. A to, že se jeden šíp náhodně trefí, není podstatné. Až to střelec zopakuje desetkrát za sebou, tak to bude teprve to pravé ořechové," říká trenér hradeckých lukostřelců Pavel Urban.

Lukostřelba vyžaduje spoustu trpělivosti. Ovšem i spoustu trpělivosti trenérů.
„Ano. Ale to bude všechno dobré."

Čtěte také

„Člověk tu chvíli není a hned toho spoustu zapomene. Začala jsem na lukostřelbu chodit zhruba před rokem. Docházím sem asi tak jednou týdně. Bohužel, nemám na to víc času. A přes zimu je to také trošku složitější. A jak jde dohromady spojení žena a luk? Já si myslím, že v tom není vůbec žádný problém," usmívá se Lída, jedna z lukostřelkyň.

„Máme tady spoustu šikovných děvčat. Dokonce jsou některé i šikovnější než kluci. Lukostřelba je v podstatě práce s nějakým zařízením a řízením mozku provést správně technicky výstřel. Je to především o disciplíně. Nemůžete to dělat jen tak na oko, cokoliv se při lukostřelbě udělá špatně, tak se projeví na výstřelu šípu," doplňuje Pavel Urban.

Koncentrace a psychika hrají pro lukostřelce zásadní roli

„Mozek řídí jednotlivé pohyby. Lukostřelec využívá svalové partie a musí poskládat kosti v rukách tak, jak je běžně moc nepoužívá. Mezilopatkové svaly a tak podobně. Jedna věc je se k tomu vůbec dostat, aby to člověk dokázal zapojovat. A druhá věc je pořád tuto svoji činnost řídit a mít pod kontrolou," vysvětluje Pavel Urban.

Lukostřelbu si vyzkoušela i redaktorka Českého rozhlasu Hradec Králové Eva Boudová

Odpočine si vůbec mozek při lukostřelbě?
„Určitě. To je jeden z důvodů, proč sem chodím. Nejsem úplně ten typ, který by se rád účastnil závodů. Ale jedu si zastřílet po práci, kde je velký stres. Tady musím vypnout mozek z běžného života a soustředit se jen na vlastní tělo," dodává Lída.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.