Ludvíkovské skalní město v Jeseníkách vám nabídne adrenalinový zážitek včetně výstupu na K2

9. prosinec 2020

Ludvíkov v Jeseníkách má novou turistickou atrakci. Mezi zdejšími vyhlášenými skálami vede zajištěná stezka. Obnovit tuto historickou cestu bylo snem horolezce Dana Kzrywoně, který v Ludvíkově vůbec poprvé na skálu vylezl coby dítě. Letos se dal do díla a už na jaře příštího roku se mohou po stezce pustit první zvědaví turisté.

Snem snad každého horolezce je zdolat horu jménem K2 v Himalájích. Pokud o ní sníte také, ale nejste mladý a zdatný dobrodruh, můžete se vydat do Ludvíkova, vesnice mezi Vrbnem pod Pradědem a Karlovou Studánkou v Jeseníkách. Právě tam ve Skalním městě najdete vrchol K2. A kromě něj také K1, K3 a K4.

Ve všech příručkách pro horolezce najdete pojmenování Skály nad hřbitovem v Ludvíkově. A i když je to název už dlouhá léta vžitý, je čas na změnu. Pro svou rozlehlost a majestátnost si právem zaslouží nové pojmenování – Ludvíkovské skalní město. Právě na jeho stěny poprvé vylezl tehdy dvanáctiletý Daniel Krzywoň z Ostravy. Na první lásku se nezapomíná, a tak v něm desetiletí zrál plán, zpřístupnit tyto skály všem, nejen horolezcům s lany a skobami.

Na pěšinkách pokrytých spadaným listím to může klouzat. Proto je lepší nechat si procházku skaním městem až na jaro či léto

Ve spolupráci s ludvíkovským obecním úřadem se dal letos v létě do díla. Obnovil starou turistickou stezku mezi skalami, na exponovaných místech natáhl pro větší bezpečí ocelová lana, obnovil dřevěné značení na stromech a postavil znovu malé kamenné mohyly, tak zvané mužiky, které ukazují cestu. Stezku tak zvládne projít každý průměrně zdatný turista. Bezpečným chodníkem jej zavede třeba na Žábu nebo už zmíněnou K2. Na vrcholu skal si může odpočinout na lavičkách a pak se vydat pohodlnou lesní cestou třeba k dalšímu z ludvíkovských oblíbených cílů – na Zámecký vrch.

Na stezku Ludvíkovským skalním městem bude nejlepší kvůli bezpečnosti vydat se až v jarních či letních měsících. To už budou dodělané informační cedule, které u parkoviště poučí návštěvníky nejen o samotných skalách, ale hlavně o správném a bezpečném chování v nich.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.