Lovec stromů z Británie obdivoval kvasický ořešák. Nikde jsem se s takovým stromem nesetkal, říká

5. únor 2018

Lovec stromů navštívil Kvasice na Kroměřížsku. Ambasador soutěže Evropský strom roku Rob McBride, který spolupracuje s BBC a dlouhodobě se věnuje ochraně starých stromů, si tam prohlédl 230 let starý ořešák černý.

Ořešák černý z Kvasic na Kroměřížsku bojuje o prvenství v anketě Evropský strom roku. „Je pěkný. Nikdy jsem se s takovým ořešákem nesetkal,“ říkal.

Stromy jsou podle McBrida velmi důležité, mají vliv na biodiverzitu i na kulturní vzhled krajiny.

Rob McBride navštíví všech třináct soutěžících zemí. V Kvasicích ho i přes mrazivé počasí přivítaly desítky místních lidí. „Je to výrazná dominanta našeho parku a lidé k němu mají vztah,“ říká Zdeněk Zapletal, místostarosta Kvasic /ODS/.

Kvasický ořešák

V roce 1790 hrabě J. N. Lamberg v Kvasicích založil krajinářský park, kde vysadili i ořešák. Po zpřístupnění parku veřejnosti se místo stalo cílem častých duchovních návštěv lidí z okolí.

Stromu hrozila zkáza, ke které přispěly i povodně v roce 1997, kdy se park ocitl metr pod hladinou vody. Díky odbornému zásahu se ale ořešák znovu vzkřísil. „Přibývají choroby, hodně stromu škodí jmelí. Je to ale takový bojovník,“ dodává místostarosta.

Lidé mohou hlasovat a vybírat ze třináct stromů do konce února. V posledním týdnu od 22.2 do 28.2 bude hlasování tajné. Kvasický ořešák bojuje o hlasy se stromy například ze Slovenska, Velké Británie, Portugalska nebo Ruska.

autoři: rv , Tomáš Fránek

Související