Lovčice na Chlumecku mají nejlepší obecní web v celé republice. Získaly ocenění Zlatý erb 2019

4. duben 2019 09:45

Lovčice na Chlumecku se čerstvě mohou pyšnit cenou Zlatý erb 2019. Sedminásobný vítěz krajského kola soutěže o nejlepší obecní web tento týden vylepšil své loňské celostátní druhé místo. Lovčice ukazují, že k tomu, abyste mohli dělat dobrý web, nepotřebujete armádu IT pracovníků. O stránky se totiž stará převážně starostka obce.

„454 463," dívá se nezávislá starostka Lovčic Petra Petrovická na počítadlo přístupů s číslem, za které by se nemusela stydět lecjaká komerční webová stránka. Pravda, je to číslo za několik let, ale i průměr přes 40 tisíc přístupů ročně je na obec se 680 obyvateli úctyhodný.

Broumov a Lovčice mají nejlepší internetové stránky v Královéhradeckém kraji

00870347.jpeg

V Královéhradeckém kraji se opět rozhodovalo o nejlepších webových stránkách měst a obcí. V letošním 18. ročníku soutěže Zlatý erb se nezrodilo žádné velké překvapení.

O obsah webu se stará především právě starostka Petra Petrovická: „Základ za obec, to dávám všechno jen já. Jinak tam přispívá za školu, za farnost a za knihovnu vždy zástupce oné organizace. Ale ten samotný základ týkající se obce, to dávám jedině já. Mám výhodu, že jsem uvolněný starosta. Nechodím nikam jinam do práce."

Jdeme se podívat na webové stránky jako takové. V jakém systému jsou tvořeny?
„Jsou to stránky vzorníkové, jaké si může pořídit kdokoliv, jakákoliv obec. Částka na pořízení není až tak veliká. A provozní náklady také nejsou nijak velké. Ovládání je intuitivně jednoduché."

Webové stránky obce Lovčice na Chlumecku získaly ocenění Zlatý erb 2019

Můžeme vytvořit jednu imaginární zprávu, abychom se podívali na samotný postup?
„Po přihlášení klikneme na nový dokument, dáme mu jméno a musíme vybrat, kam jej umístíme na webu. Dáme ho například do složky Aktuality. Dáme uložit a už si mohu vyplnit, co dáme do textové části. Mohu tam přiložit dokument, jaký bych tam chtěla mít. Například ve formátu PDF. A už by měl být na webových stránkách promítnutý."

Samotné založení dokumentu trvalo pouze několik vteřin, stejně jako jeho zveřejnění a následné smazání. Daleko víc času zabere příprava obsahu samotného dokumentu. A že obec na webu nabízí opravdu široké spektrum témat. Od informací o odpadech až po různé prodejní akce.

Lovčice na Chlumecku se čerstvě mohou pyšnit cenou Zlatý erb 2019

Podle starostky Petry Petrovické na web naučili chodit i dříve narození obyvatelé Lovčic.
„Mohu to posoudit z mé vlastní rodiny, kde máme maminky i tatínky v důchodovém věku, tam musím říct, že na internet chodí. I na facebook. A říkají mi to i další starší lidé ve vesnici, že se chodí na internet dívat."

Pokud se chcete podívat, jak vítězný web soutěže o Zlatý erb vypadá, najděte si stránky Lovčice.eu

A kdybyste zadali adresu s doménou cz, dostali byste se na stránky spřátelené moravské obce Lovčice u Kyjova. Podle Petry Petrovické si občas lidé tyto weby pletou, ale nakonec vždy najdou cestu tam, kam potřebují.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související