Losos s bylinkovou krustou vás na talíři určitě nezklame

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.

Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další. O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.

Křehké maso z lososa s jemnou bylinkovou omáčkou vás určitě nezklame.

Tak, dobrou chuť!

Co budete dnes potřebovat:

4 filety z lososa bez kůže
3 plátky bílého toustového chleba
2 hrsti čerstvé petrželky - jemně nasekané
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce dijonské hořčice
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř

Losos na talíři vás nikdy nezklame

Postup přípravy:
V mixéru nejprve rozmixujeme střídu z bílého toastového chleba, spolu s petrželkou a lžící olivového oleje. Pak přidáme sůl a pepř.
Pečící plech vyložíme alobalem.
Filety z lososa rozložíme na papír, osolíme, opepříme, potřeme dijonskou hořčicí a navrch dáme petrželovou strouhanku, kterou musíme dobře přimáčknout dlaní k masu.
Lososa dáme do trouby rozpálené na 230 °C.

Losos na talíři vás nikdy nezklame

Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu.

Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.