Lopuch není plevel, ale léčivka

8. listopad 2018

Lopuch u nás roste běžně ve volné přírodě. Někdo ho možná považuje za pouhý plevel, ale ten, kdo o něm ví víc, ho pěstuje na zahrádce. Může totiž pomoci na různé zdravotní problémy.

Šťáva z čerstvého kořene je výborná na kožní problémy – můžete jí potírat ekzémy, akné anebo rány. Lopuch působí také mírně močopudně, proto se užívá i při zánětu močového měchýře.

Jestli máte problémy s vlasy, padají vám, svědí vás vlasová pokožka nebo se vám moc mastí, tak i vás pošlu do bylinkářství pro sušený lopuchový kořen. Obsahuje látky, které podporují prokrvení pokožky hlavy a stejně jako kopřiva bojuje proti vypadávání vlasů a podporuje růst nových.

Tato bylina obsahuje sacharidy, těkavé oleje, mastné oleje a silné antioxidanty. Odvar z kořene posiluje růst vlasů. Jak na to?

2 lžíce kořene zalijete jedním litrem studené vody a necháte celý den odstát. Večer ho povaříte 15 minut, necháte vychladnout, scedíte a poléváte si umyté vlásky. Vlasy si pak zabalíte na čtvrt hodiny do ručníku a necháte působit. Pak už vlasy neoplachujte.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.