Lisabon je na rozhraní starého světa a nekonečna. Adam Gebrian vypráví o poznávání měst

24. duben 2022

Jak navštěvovat a poznávat města? „V Lisabonu jsem zažil věci, které si budu pamatovat do konce života. Mnohem důležitější než nějaký kostel ze 17. století nebo konkrétní památky,“ říká publicista, pedagog a popularizátor architektury Adam Gebrian, autor knihy Dva měsíce v Lisabonu.

„Vstoupit do neznámého prostoru je pro mě ten nejkrásnější moment,“ tvrdí Adam Gebrian. O Lisabonu dříve mnoho nevěděl, byl tam v roce 2019 poprvé a neměl žádná konkrétní místa, která by chtěl navštívit, když se tam se svou rodinou na dva měsíce přestěhoval. Obecně si po příjezdu do jakéhokoli města hýčká působivé momenty před tím, než se zorientuje –⁠ zjistí například, kde je sever, a získá základní orientaci v prostoru.

Adam Gebrian

Neznám žádné město na světě

Lisabon by se dal popsat jako město se spoustou defektů, prázdných domů a rozsypaných odpadkových košů, ale zároveň je velmi příjemný, komplexní a mnohovrstevnatý, lidé veřejný prostor využívají s chutí. V Lisabonu se cítil neuvěřitelně bezpečně. Důležitá pro něj byla i přítomnost moře, jakkoli to je od něj kousek vzdálené a ze svahů města je vidět „jen“ ústí řeky Tejo. Považuje se za drzého návštěvníka, který se snaží dostat úplně všude. „Stačí objevit potřebný klíč a projevit opravdový zájem.“

Kniha Adama Gebriana Dva měsíce v Lisabonu

Najděte si svoje místa!

„Nesnáším lidi, kteří za dva nebo tři dny prolítnou nějaké místo, zapíchnou si tam špendlík a myslí si, že ho znají. Já neznám ani Prahu, kde žiju posledních 15 let. Maximálně její zlomek. A ještě víc nesnáším devastující vliv sociálních sítí, i když jsem jejich součástí. Ani moje kniha Dva měsíce v Lisabonu není sestavená a myšlená jako soubor tipů, kam by měl někdo vyrazit,“ zdůrazňuje Gebrian. Neptejte se nikoho na to, kam jít a co tam dělat. Nesbírejte doporučení, dokonce ani od dobrých přátel. Najděte si svoje místa!

Jak se dostat všude a jít všude a zároveň poznat něco, co nemůže nikdo zopakovat? Co ovlivnilo knihu Dva měsíce v Lisabonu? K čemu je server Numbeo nebo Nolliho mapa Říma? Poslechněte si kompletní záznam pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka