Likvidace škod po lokálních povodních pokračuje na mnoha místech Královéhradeckého kraje

19. červen 2020 13:19

Zaplavené silnice, zatopené desítky rodinných domů i velkých bytovek. Mrtvá hospodářská zvířata i evakuace několika lidí. I tak je možné v krátkosti popsat následky prudkých přívalových dešťů na některých místech Královéhradeckého kraje.

Situace byla dramatická především v okolí Rychnova nad Kněžnou. Podrobnosti přímo na místě zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

V obci Tutleky nedaleko Rychnova nad Kněžnou je několik hasičských aut. Záchranáři stále odčerpávají vodu, pomáhají vynášet zničené věci. A těch je tedy opravdu hodně.

Podobně to vypadá v nedaleké Lupenici. Tamní sportovní areál zatopila podle starosty obce voda do výšky asi tří metrů. Vyplavila i zhruba dvacet domů.

I tam tedy pokračuje likvidace škod. Podílí se na tom desítky dobrovolníků, kteří pracovali až téměř do půlnoci. A po krátkém odpočinku znovu přišli přiložit ruce k dílu kolem šesté hodiny ranní.

Hasiči Královehradeckého kraje vyjížděli ke zhruba 120 událostem

Dopoledne ještě hasiči zasahovali například v obci Tutleky, ale také přímo v Rychnově nad Kněžnou. Přímo naproti tamní nemocnici voda zaplavila desítky bytovek a hasiči ji proto museli odčerpávat. A v odstraňování škod pokračují dál.

Likvidace následků škod způsobených velkou vodou na Rychnovsku

Hasiči během rána také vyjížděli na jiných místech Královéhradeckého kraje. Odstraňovali například stromy popadané na silnice.

Likvidace následků škod ještě neskončila, přesto se dají očekávat další problémy

Situace se může během dnešního dne ještě zhoršit. Do 18. hodiny platí pro celý Královéhradecký kraj výstraha před extrémními srážkami.

Čtěte také

Meteorologové očekávají bouřky a silné přívalové deště. Podle nich mohou nastat rychlé a výrazné vzestupy hladin některých, především menších toků.

Hasiči proto už posílili krajské operační středisko, aby dispečink zvládl případný nápor telefonátů. Připravené jsou i jednotky v terénu.

Ráno zasedla také krajská povodňová komise. Tam se domlouval postup v případě dalších problémů, které může velká voda přinést.

Spustit audio

Související