Lidem s revmatem pomáhají nástavce na pera, speciální příbory, otvírací kolečka i Revma Liga

19. březen 2019

Revma Liga je celorepubliková organizace, která sdružuje lidi s různými typy onemocnění, jimž souhrnně a lidově říkáme revma. Patří k nim zejména revmatoidní artritida, zánětlivé onemocnění, kterým trpí asi 100 tisíc obyvatel České republiky, především ženy.

Dále do skupiny revmatických onemocnění spadá Bechtěrevova nemoc, která je typická tuhnutím páteře a častěji se vyskytuje u mužů, a také lupénka, jejíž vnější projevy na kůži nejsou jediné, nemoc může postupně ovlivnit i stav vnitřních orgánů.

Revmatikům jejich choroby významně ztěžují život. A právě Revma Liga jim ho může zpříjemnit. „Ze všeho nejvíc funguje, když přijde nový člen a vidí, že vedle něj sedí soused, který má těch projevů daleko víc a přesto s nimi umí žít. Člověku to dává naději. Psychická stránka je u revmatu velmi důležitá,“ říká zdravotní sestra Marie Zuzáková, předsedkyně klubu Revma Ligy v Táboře.

Podle jejích zkušeností rodina stesky nemocného vyslechne, ale spíše nepochopí. Naopak v klubu najde pacient lidi sobě rovné, může se vypovídat a často získá i cennou radu.

Neotočí klíčem, neotevřou lahev

Revmatická onemocnění totiž převracejí dosavadní život naruby.  „Trvalé bolesti kloubů, šlach, úponů, zkrátka celého pohybového aparátu, velmi ovlivňují život revmatiků. Vylučují je z aktivit, na které byli zvyklí, například ze sportu nebo z běžných činností v domácnosti. V akutním stavu třeba lidé neotočí klíčem, nenastartují auto, nepodepíší se tužkou, neotevřou láhev s mlékem,“ popisuje Marie Zuzáková.

Postižený kloub totiž nejenom bolí, ale také otéká, mění se a ztrácí sílu. Mohou vznikat revmatické uzle, dalšími příznaky jsou ranní ztuhlost, začervenání, teplota, únava. Vyskytují se pospolu, nebo jednotlivě – pak mohou značit i jiné onemocnění, proto je vždy nutné navštívit lékaře a podstoupit vyšetření u příslušného specialisty.

Řešením je v prvé řadě léčba medikamenty, dále se upravuje režim, člověk musí změnit své návyky a naučit se manipulovat s předměty jinak. „Revmatik má jiný úchop než zdravý člověk. K dispozici jsou různé pomůcky, nástavce na pera nebo ke klávesnici, hrnce se speciálními úchyty, aby nádobí neupustil, příbory s uzpůsobenými nožičkami, na otevírání šroubovacích uzávěrů nápojů existují otvírací kolečka,“ vyjmenovává Marie Zuzáková s tím, že vše je dostupné ve zdravotnických potřebách, některé pomůcky může předepsat i lékař.

Úplné vyléčení není možné

Revmatické choroby se řeší i rehabilitací, cvičením či lázněmi. „Úplné vyléčení není možné, ale lze příznivě ovlivnit průběh nemoci, snížit příznaky na minimum,“ říká zdravotní sestra.

V krajních případech se přistupuje k chirurgickým řešením. „Operace šlach a náhrada kloubů, například na rukou, se provádí jen tehdy, když už klouby nejsou funkční,“ připomíná Marie Zuzáková.

Člověk ztuhne a zůstane s nohou ve vzduchu třeba měsíc. I to je projev záhadné poruchy – katatonie

Žena, šok, ztuhnutí, zkamenění, překvapení

Specifickým formám pohybových poruch, které doprovázejí některá psychická onemocnění, se mimo jiné věnuje Michal Maršálek, emeritní primář Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, vědec, pedagog a básník.

Samostatnou kapitolou je podle ní bolest. „Trvalá bolest nemocné sužuje, vyčerpává. Bojí se budoucnosti, co bude dál. Cítí se závislí na ostatních. To je často uvrhává do depresí, někteří docházejí na psychiatrii. Tady znovu pomůže kolektiv,“ říká.

Členové táborské pobočky Revma Ligy tuto zkušenost potvrzují. „Často se nejprve bojí, že naše aktivity nezvládnou, ale zvládne je nakonec každý. Ať už je to procvičování jemné motoriky nebo naše pěší výlety. Důležité je to zkusit,“ popisuje Marie Zuzáková.

Pacientům podle ní třeba otékají klouby na nohou, nemohou se dostat do bot a špatně chodí. S úpravou návyků i bot jsou ale schopní pohybu a velmi jim pomáhá. „Chůze se doporučuje. Členové Revma Ligy chodí i samostatně a jejich nachozené kilometry se sčítají v celorepublikové Revma výzvě,“ uzavírá zdravotnice. Výzvu i seznam poboček najdou lidé na internetu.

Spustit audio

Související