Lidé z České Skalice a okolí si stěžují na stav silnic. Chystá se výzva adresovaná krajskému úřadu

10. duben 2017

Řidiči na Náchodsku musí ode dneška počítat s dalšími uzavírkami silnic. Nově se začíná opravovat průtah Pěkovem na Broumovsku a jedna z ulic v Polici nad Metují. Naopak marně zatím na rekonstrukci silnic čekají v České Skalici. A to se vedení tamní radnice nelíbí, připravuje proto výzvu adresovanou krajskému úřadu Královehradeckého kraje…

„My jsme se rozhodli po letech nečinnosti Královéhradeckého kraje, který je vlastníkem těchto komunikací, zformovat tu výzvu silnější. Protože v minulosti město žádalo o opravy těchto komunikací a vždy docházelo pouze k příslibům. Já si od toho slibuji, že dojde k zařazení a posunu této investice do těch čelních míst a dočkáme se v budoucích letech opravy těchto komunikací," vysvětluje důvody připravované výzvy nezávislý starosta České Skalice Martin Staněk.

Čtěte také

Podle něj jsou v České Skalici problémové především dva úseky, z náměstí směrem k hlavnímu tahu na Polsko a na druhé straně výjezd z města směrem do místní části Zlič, k turisticky oblíbenému Babiččinu údolí. Tam už osmatřicet let žije Jiří Gottwald: „Díra na díru, tankodrom. Tady projíždí stovky a stovky aut. V únoru se zapláclo pár děr předtím, než měl jet náš pan prezident tady do kraje. To se udělalo tak honem a rychle. To bylo vše."

Výtluky, komunikace, chodník

Další města a obce se chtějí k výzvě České Skalice přidat

K výzvě města České Skalice se chtějí přidat i další města a obce. Třeba Červený Kostelec, a nebo městys Žernov. Důvody vysvětluje tamní starosta Libor Mojžíš z ODS: „Podle nás je to potřeba, protože to je asi nejhorší komunikace vytížená, trojková, v Královéhradeckém kraji. Já si myslím, že to snad není ani na opravu, ale je to spíš na rekonstrukci té komunikace Česká Skalice - Červený Kostelec. A my máme dnes zastupitelstvo a určitě tam o výzvě České Skalice budeme jednat."

Královehradecký kraj přitom jen v letošním roce zaplatí za opravy silnic zhruba 900 milionů korun. Na Náchodsku ale dostaly přednost například zmiňované úseky v Pěkově nebo Polici nad Metují, brzy začnou také opravy v příhraničním Machově a nebo na úseku mezi Rtyní v Podkrkonoší a Hronovem.

autor: baj
Spustit audio