Lidé v Hradci Králové si stěžují na špatný stav kanalizace, za dešťů zatékají splašky do domů

15. říjen 2013

Obyvatelé některých lokalit Hradce Králové mají problémy se špatně fungující kanalizací. Ta hlavně v době deště nezvládá pojmout náhlý příval vody a obsah kanálů pak lidem zatéká do sklepů a domácností. To se v některých domech stalo letos už několikrát.

Se špatně fungující kanalizací se lidé potýkají například na Pražském předměstí. Například v jednom domě v křižovatce ulic Vrchlického a Polákova letos obsah kanalizace zatekl do sklepních prostor už několikrát.

Obyvatelé domu popisují, že problémy nastanou v drtivé většině případů za prudkého, přívalového deště. Při něm totiž kanalizace nestačí pobrat všechnu vodu a ta si hledá cestu.

Ve zmíněném domě vyteče nebo spíš vytryskne do sklepa z malého kanálku množství splašků do poměrně velkého sklepa až do výšky 20 a možná více centimetrů.

Problémy se objevují i v jiných lokalitách, například v části Věkoše a dalších.

Zatopený sklep v jednom z lovosických domů

Lidé z problémových lokalit si myslí, že důvodem problémů je nedostatečná kapacita nebo špatný stav kanalizační sítě. Ta právě kvůli tomu nezvládá při silném dešti odvést vodu, která pak přetéká přes kanalizační vpustě a hledá si cestu. Vtéká do domů, ať už sklepními nebo garážovými přístupy anebo také kanálky.

Stavební úřad královéhradeckého magistrátu přiznává, že v minulosti, před několika desítkami let úředníci ve městě povolovali stavby rodinných nebo bytových domů a přitom se často příliš neohlíželi na to, jestli bude v místě stačit kapacita kanalizační sítě. A právě teď se projevují následky.

Lidé by měli při problémech vše zdokumentovat. Potom je třeba zjistit, kdo je v dané lokalitě nebo obci majitelem či provozovatelem kanalizační sítě. Na něj se pak lidé mohou obrátit se stížností, informací o nevyhovujícím stavu a chtít jeho nápravu.

Pokud lidem vznikla škoda, pak by ji měli prokazatelně vyčíslit a mohou na majiteli kanalizace požadovat její náhradu.

autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio