Lidé v Hradci Králové se bouří proti stavbě ubytovny pro neplatiče

23. září 2010

Část lidí na Slezském předměstí v Hradci Králové se bouří proti záměru hradeckého magistrátu vybudovat v jejich dosud klidném místě ubytovnu pro neplatiče nájemného. Přes 50 lidí, kteří mají rodinné domky či rekreační zahrádky v Kladské ulici, podepsalo nesouhlasnou petici. Uvedlo to Právo v příloze pro hradecký a Pardubický kraj. Ubytovna pro asi 100 neplatičů má být sestavena z montovaných buněk.

"Nehodláme se smířit se stavbou, která by naše podmínky k bydlení rapidně zhoršila," řekl člen petičního výboru Václav Nálevka. Záměr radnice signatáři označili za tragický zásah do obytné lokality, kde dosud nebyly problémy s kriminalitou a pořádkem.
Podle města jsou pozemky v Kladské ulici pro ubytovnu nejvhodnější, nicméně definitivně o místu výstavby rozhodnuto nebylo. Případné lokality město nyní prověřuje. "Očekávám, že souhrnnou zprávu dostaneme na jaře. Nemůžu vyloučit, že z ní například vyplyne, že ani jedna z vybraných lokalit není vhodná, ať už z jakýchkoli důvodů," uvedl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.
Zatím město žádnou ubytovnu či jiné zařízení pro ubytování neplatičů vystěhovaných soudem nemá. Město průběžně eviduje několik stovek dlužníků s celkovými dluhy kolem deset milionů korun. Ubytovna by měla sloužit i jako strašák na neplatiče nájemného.

Spustit audio