Lidé v Česku se můžou ode dneška registrovat k očkování druhou posilující dávkou proti covidu-19

15. srpen 2022 09:33

Dnes by měla začít nová kampaň na podporu očkování proti koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví spustí její první část, která bude cílit hlavně na sociální sítě. Přesnou podobu představí resort odpoledne. A zároveň s tím je ode dneška také možné se centrálně registrovat ke čtvrté dávce proti covidu-19. Přehledné informace k tomu připravil reportér Jakub Vik.

Očkování druhou posilující dávkou je možné už necelý měsíc. Kolik zájemců si doposud pro ni přišlo?

Za ten necelý měsíc si pro druhou posilující dávku očkování přišlo v Královéhradeckém kraji lehce přes 4 200 lidí. V posledním týdnu byl zájem o vakcínu maličko vyšší.

Čtěte také

Dodnes tedy mohli lidé přijít bez registrace, respektive si museli například rezervovat konkrétní termín přímo v daném očkovacím místě. Centrální registrace, jak ji známe z minulých dávek očkování, má nyní pomoci s lepším plánováním zdravotnických kapacit a dostupností vakcín.

Registrační formulář je otevřený pro všechny osoby starší 18 let, kterým od třetí dávky očkování uplynuly alespoň čtyři měsíce. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje druhou posilující dávku především lidem nad 60 let a rizikovým pacientům.

Jak teď fungují očkovací místa?

Například hradecká fakultní nemocnice možnosti očkování od dnešního dne rozšiřuje.

Čtěte také

Místo dvou dnů v týdnu si zájemce bude moci pro vakcínu přijít každý všední den od 15:30 hodin do 19:30 hodin. A navíc ještě v pátek už i od rána.

Jičínská nemocnice začne čtvrtou dávku očkovat právě až nyní, společně se spuštěním centrálních rezervací. Jinak krajské nemocnice, jak mi řekla jejich mluvčí Lucie Chytilová, se zatím rozšířit termíny očkování nechystají. Protože některé dosud nabídnuté termíny zůstaly neobsazeny.

V Náchodě tak budou nadále očkovat každý pátek a například v Rychnově nad Kněžnou, zřejmě kvůli dovoleným, příští dva týdny neočkují vůbec.

Víme, jaký je obecně zájem o posilující dávku očkování?

Máme k dispozici data, ze kterých vyplývá, že obecně je v České republice podstoupit přeočkování 38 procent osob. To jsou tedy ti, kteří už mají základní očkování a jsou ochotni nechat si aplikovat třetí nebo čtvrtou dávku.

Čtěte také

Konkrétně v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji z výzkumu vyplynulo, že je ten zájem jen o jeden procentní bod nižší, tedy 37 procent.

A když se na to podíváme z hlediska věku, tak obecně jsou pro posilující dávku spíše starší lidé. V kategorii nad 55 let je to polovina. A ochota k přeočkování také roste s dosaženým vyšším vzděláním. Tedy starší, vysokoškolsky vzdělaní lidé jsou k němu výrazně ochotnější.

Obecně menší zájem o posilující očkovací dávku mají lidé do 34 let věku.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související