Lidé si nás našli, říká ředitel KRNAP Robin Böhnisch

2. leden 2021 10:28

Novoroční poselství s malým ohlédnutím do roku minulého pro vás máme od ředitele Správy Krkonošského národního parku Robina Böhnische.  K mikrofonu ho pozvala reportérka Eliška Pilařová.

Loňský rok byl náročný i z hlediska ochrany přírody. Takže takové malé ohlédnutí předtím, že se zahledíme do budoucnosti.

Robin Böhnisch

Robin Böhnisch (*23. 11. 1976 Vrchlabí)

český pedagog, ochránce přírody a politik. V letech 2003 až 2017 byl poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky za ČSSD. Od ledna 2018 zastává funkci ředitele Správy Krkonošského národního parku.

„Byl to rok, která se zvláštně vyvíjel. Při první vlně onemocnění byly Krkonoše prakticky prázdné. To se však najednou zlomilo. Lidé si uvědomili, že když nemohou cestovat do zahraničí, mají doma mimořádně krásná chráněná území včetně Krkonošského národního parku. A našli si nás," říká Robin Böhnisch.

Čtěte také

„Co nás trápilo a obávám se, že ještě nějaký čas trápit bude, to bylo například vjíždění automobily do území národního parku a setrvávání tam. Zákon o ochraně přírody a krajiny je vůči řadě jiných českých zákonů takzvaným zákonem speciálním. Jde spíš ale o právní povědomí a vymáhání tohoto zákona."

„Představte si člověka, který v Krkonoších zaparkuje za zákazovou značkou a s čelovkou vyrazí na noční běh po kopcích. V Rakousku nebo Bavorsku by si něco takového nedovolil, protože ví, že by ho čekala velmi vysoká pokuta. Nebo by prostě to jeho auto za zákazovou značkou bylo v bavorských nebo rakouských kopcích zabaveno."

Čtěte také

Loňský rok se ale také nesl ve znamení vynikající spolupráce s Policí České republiky.
„Novinkou je například společná strážní služba na lyžích. Policie si dokonce pořídila speciální skialpové lyže."

A vedle nezbytných ochranných sítí na Sněžce je i spousta dobrých zpráv.
„Bezpochyby. Začala platit nová zónace území Krkonošského národního parku. Začala platit klidová území. Podařily se nové věci co se týče cest a turistické infrastruktury. Po asi 12 či 13 letech konečně vydatně zapršelo."

Čtěte také

„Na té tolikrát zmiňované Sněžce se oživila vegetace nejvzácnějších alpinských trávníků, včetně jedinců, krkonošských endemitů. Doplnila se podzemní voda a vlhkost pomohla i z hlediska výskytu kůrovcovitých."

A jaké je přání nebo poslání Robina Böhnische do nového roku 2021?
„V roce 2020 se možná po letech do Krkonoš podívali lidé, kteří k nám obvykle necestují. Mohli poznat krásu krkonošské přírody, která je křehká. Mohli zažít, jak o zdejší přírodu pečujeme. Koneckonců také jak pečujeme o pohodlí návštěvníků hor. A přijde-li někdy na přetřes budoucnost Krkonošského národního parku a třeba i jeho financování, tak že si lidé na ten svůj pozitivní zážitek vzpomenou."

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související