Lidé, kteří dělají bojové sporty, jsou vybouření a klidnější

6. prosinec 2016

Proč se pouštět do bojových sportů? Jakou kvalitu vám přinesou do života? V rozhlasové Radioporadně jsme si povídali s trenérem a absolutním mistrem České republiky v ADCC, což je forma brazilského Jiu-Jitsu, Jakubem Stejskalem.

Pardubický sportovní klub Pretorian se zaměřuje na bojové sporty. Učí především Mixed Martial Arts (MMA), Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ), Muay Thai a Box. Více než stovka členů propadla boi. Samozřejmě tomu čestnému a s pravidly. „Mixed Martial Arts neboli MMA je teď na raketovém vzrůstu. Je to mix bojových sportů,“ říká Jakub Stejskal.

Tělo z ocele a čistá hlava

S bojovými sporty můžete začít kdykoliv. Je na vás, jestli se rozhodnete dřít, soutěžit a vyhrávat. Nebo vám postačí radost z pohybu a zůstanete na amatérské úrovni. I bojové sporty dokáží přinést spoustu radosti z endorfinů vyplavených do našeho mozku.

„U nás mohou začít děti od tří let. Ti nejmenší trénují jednou týdně,“ uvádí Jakub Stejskal. Zmíněné disciplíny rozvíjejí člověka rovnoměrně. Není to jednostranně zaměřený sport. Naopak. Boj není jen výhradně pro mužskou záležitost. Ženy dělají bojové sporty nejen pro své potěšení a získání kondice. Jako bonus vidí, že se naučí bránit. Což ocení zvláště, když musí jít v noci odlehlými uličkami. „Ženy během tréninku zjistí, že nejsou z cukru,“ usmívá se Jakub Stejskal.

Čtěte také

Bojové sporty vám také spolehlivě vyčistí hlavu. Během zápasu vás ani na vteřinu nenapadne myslet na starosti běžného života. Je tu naprosté soustředění na to, co právě děláte.

Důležité je zápasit četně. Ctít pravidla. Trénujete také své volní vlastnosti vašeho charakteru. „Disciplínu a sebereflexi asi nejvíc,“ přemýšlí Jakub Stejskal. Naučíte se opustit tzv. komfortní zónu. Vyrovnání se s nepohodlím vám pomůže i v běžném životě.

„Lidé, kteří dělají bojové sporty, jsou vybouření a klidnější. Mají i lepší životosprávu. Tréninky jsou totiž náročné a bez zdravého životního stylu se nedají zvládnout,“ upozorňuje na další pozitivní přínos Jakub Stejskal. V neposlední řadě je členství v klubu hlavně o lidech. Všechno stojí na přátelských a kvalitních mezilidských vztazích.

Co je co

  • Muay Thai (thajský box) – kontaktní bojové umění. V Thajsku má obrovskou popularitu. Původně se souboje odehrávaly převážně na tržištích, později začaly vznikat specializované stadiony a zápas se přesunul do klasického ringu.

  • Brazilské Jiu Jitsu – bojové umění, úpolový sport a sebeobranný systém, který se zaměřuje na úchopy, páčení a škrcení, jež se uplatňují hlavně v boji na zemi.

  • Mixed Martial Arts (MMA) – fenomén posledních dvou desetiletí. Jeho počátky sahají až do 7. stol. př. n. l. kdy Řekové zavedli na Olympijských hrách Pankration, drsnou směs starověkého boxu a zápasu, ve které byly povolené všechny údery a zápasnické techniky (včetně lámání končetin).

autor: PRO
Spustit audio