Letošní trutnovský hudební festival bude věnován Václavu Havlovi

23. září 2010

Letošní hudební festival Open Air Music Festival Trutnov, přezdívaný Český Woodstock, jeho pořadatelé věnují bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Festival, jehož vznik před 20 lety v roce 1987 je spojen s českým undergroundem, se uskuteční 16. až 19. srpna. ČTK to řekl zakladatel a pořadatel festivalu Martin Věchet. "Komu jinému bychom měli letošní festival věnovat, když ne tomu, kdo stál u jeho zrodu a nepřímo zapříčinil společně s Chartou 77 a undergroundem jeho vznik - Václavu Havlovi," řekl Věchet. Havel, který má chalupu na nedalekém Hrádečku, je častým návštěvníkem festivalu.

Na letošní festival chtějí pořadatelé pozvat ty nejlepší účinkující, kteří na trutnovském Bojišti za existenci festivalu vystoupili. "Legendární americkou kapelu Faith No More se nám již však asi nepodaří pozvat, neboť se krátce po vystoupení na Trutnovu v roce 1997 rozpadla," řekl Eva Navrátilová z pořadatelského týmu.
Jaké hlavní hvězdy by měly na festivalu vystoupit, pořadatelé zatím tají. "Naším záměrem je přivézt do Trutnova nějakou zahraniční rockovou legendu, která by důstojně zapadla do oslavy 20 let začátku festivalu," řekl Věchet. Loni se na několika scénách vystřídala stovka kapel a zpěváků. Každoročně na festival přijíždí na 10.000 lidí.
Festival, který je nejstarší rockovou přehlídkou v Česku pod širým nebem, Věchet založil v roce 1987 společně s Františkem Stárkem. Akce se tehdy měla uskutečnit na soukromém Věchetově pozemku, ale tehdejší komunistická policie ji rozehnala a organizátory pozatýkala. Festival se od roku 1990 konal s dvěma výjimkami každým rokem.

Spustit audio