Letos se sklidí asi 4 miliony tun cukrové řepy. Řepa je na pohled pěkná, jenže má to jedno „ALE“

19. listopad 2020 09:20

Po předchozích suchých letech trápí letos pěstitele řepy pro změnu srážkově bohatý podzim. Cukrová řepa sice vyrostla velká, ale cukru je v ní méně a je složité ji z rozbahněných polí vůbec dostat. Pěstitelé a cukrovary doufali v lepší sezónu, jenže k ideálu je pořád daleko. 

Čtěte také

„No, je tam mokro, když napršelo. Vyzkoušíme to třeba zítra, jestli to půjde."
To, že zemědělci v řadě případů nemohou vyjet na pole, kde by se technika propadla do bláta, je jen jedna část problémů.

Sklizená řepa je ve srovnání s minulými lety víc obalená hlínou a i když se jí pěstitelé snaží bezprostředně po sklizení oklepat, nedaří se to dokonale.

A řepu tak musí čistit cukrovar, pro který to jsou náklady navíc, říká ředitel cukrovaru v Českém Meziříčí Petr Karkoš.
„Vše se nakonec projeví v ekonomice, kterou platí cukrovar. Takže pro nás to znamená, že platíme spoustu takzvané hluché hmoty, kterou musíme umýt, odloučit a potom zase s nějakými náklady vracet na pole."

cukrová řepa, cukrovka

Letošní řepa navíc není ideální, narostla sice hezky, ale podle Petra Karkoše je tu jiný problém.
„Vlivem hodně vlhkého podzimu potom řepa ztrácí cukernatost. A my ji pěstujeme především na cukr. Řepa má sice relativně pěknou hmotnost, ale když tam chybí cukr, tak ty výsledky potom nejsou takové, jaké bychom si představovali. My, jako cukrovar, tak i pěstitelé."

Čtěte také

Výsledný produkt - tedy samotný rafinovaný cukr - bude sice i letos stejně kvalitní a stejně sladký, ale na výrobu každého kilogramu je potřeba víc suroviny - tedy samotné cukrové řepy.

Tohle všechno, o čem byla řeč, zvyšuje náklady všem článkům řetězu, které se na výrobě cukru podílejí - tedy zemědělcům, dopravcům i samotným cukrovarům.

A zvednout ceny dost dobře nejde, vysvětluje Jan Křováček, ředitel Svazu pěstitelů cukrovky Čech.
„Určitě by bylo zapotřebí, aby se cena posunula někam na 500 euro za jednu tunu. V současné době je na 370 či 380 euro za tunu. Což ovšem neurčuje český trh, ale celá Evropská unie nebo celosvětový trh."

A na celosvětové produkci se podílí třeba i cukr třtinový. Jinými slovy - kdyby české cukrovary zdražily a jinde by cena zůstala, v obchodech se to stejně nejspíš výrazně neprojeví, obchodníci by v takovém případě nakoupili cukr v zahraničí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související