Letos musí být daňové přiznání podáno do 1.4. Máte jej připravené? Povíme vám, jak na to

14. březen 2017

Radioporadna: Jana Nekvapilová - Daňová poradna - Podáváme daňové přiznání v roce 2017. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Daňové přiznání za rok 2016 musí podat všichni ti, kteří alespoň po část roku 2016 podnikali a jejich příjmy přesáhly 15 000 Kč (jedná se o hrubé příjmy bez odpočtu výdajů). Přiznání za rok 2016 můžou podat i zaměstnanci, kteří nepodnikali, ale rádi by si jej podali samotní (standardně daňové přiznání za zaměstnance podává zaměstnavatel).

Zaměstnanci zároveň podávají daňové přiznání v situaci, kdy měli hlavní pracovní poměr a k tomu i vedlejší pracovní poměr, anebo například podnikání. Povinnost podat přiznání k dani se týká i OSVČ, kteří vykázali daňovou ztrátu, ačkoliv jejich příjmy hranici 15 tisíc Kč nepřesáhly.

Neodkládejte podání daňového přiznání na finanční úřad na poslední den

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob musí být podáno nejpozději do 1. dubna 2017 - letos vychází tento den na sobotu, takže nejzazší termín pro podání daňového přiznání se posouvá na pondělí 3.dubna 2017.

Daně, daňové přiznání (ilustrační snímek)

Jestliže za Vás daňové přiznání vypracovává daňový poradce, anebo máte povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, tak daňové přiznání musíte mít odevzdané nejpozději ke dni 1. července 2017. Zároveň však o této skutečnosti musíte nejpozději do 1. dubna 2017 (letos do 3.dubna 2017) informovat finanční úřad. Tuto změnu je třeba ohlásit i zdravotní pojišťovně a správě OSSZ.

V situaci, kdy kromě příjmů ze zaměstnání ještě podnikáte, anebo máte příjmy z pronájmu, či příležitostné příjmy, které jsou v součtu nižší než 6 tisíc Kč, pak daňové přiznání v roce 2017 podávat nemusíte. Pokud Vaše příležitostné příjmy nepřesahují v součtu částku výši než 30 000 Kč, tak přiznání také podávat nemusíte.

Každý rok se u poplatníků opakují stejné chyby: odkládání podání přiznání na poslední chvíli a někdy dokonce podání formuláře na nesprávný finanční úřad. Jak se chybám vyvarovat?

Pracovnice Finančního úřadu objíždí jihočeská města a radí tu zájemcům s daňovým přiznáním. Daňová poradna se otevřela například ve Zlivi

Daňové přiznání se podává místně příslušnému finančnímu úřadu, což neznamená nic jiného, než že adresátem vašeho doporučeného dopisu (pokud posíláte přiznání poštou) bude finanční úřad v místě, kde jste trvale hlášeni k pobytu.

Není důležité u které firmy pracujete, kde nyní bydlíte, ale kde máte trvalé bydliště.

Na toto si dávejte pozor, velmi často se stává, že přiznání je doručeno nesprávně. Pokud podáváte přiznání osobně na přepážce, měla by úřednice zkontrolovat bydliště v přiznání uvedené a na nesrovnalosti vás upozornit. Toto se však stát nemusí.

Neodkládejte zbytečně podání přiznání na finanční úřad na poslední den. Na úřadech se budou opakovat nekonečné fronty stejně jako loni a vy tak zbytečně ztratíte spoustu času.

Spustit audio