Letní tábory mají konečně pravidla: Stačí i samotest, ale sedmý den se dítě musí přetestovat

23. červen 2021

Organizátoři letních táborů dokončují přípravy na první turnusy. Některé z nich začnou ještě před koncem školního roku. I z toho důvodu vláda posunula další rozvolňování opatření proti koronaviru. Ze začátku července na 26. června. Upravují totiž povinnost testování účastníků táborů. Jejich pořadatelé tak definitivně ví, jaké podmínky musí dodržet.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Organizátoři táborů měli, co se testování účastníků týče, totiž stále nejistotu. Přesné podmínky se v posledních týdnech několikrát měnily, a to právě na základě připomínek od pořadatelů táborů.

Na v praxi těžko uchopitelná pravidla upozorňoval třeba i Junák-český skaut, který letos v létě organizuje během léta přes tisícovku táborů a změny chtěla i Česká rada dětí a mládeže.

Přesná pravidla definitivně odsouhlasila vláda v pondělí, tedy zhruba týden před začátkem prvních turnusů. Od části organizátorů v tomto ohledu zaznívá, že je to velmi pozdě.

Jaké podmínky je tedy před odjezdem na tábor potřeba dodržet?

Vždy to musí být jeden z bodů takzvaného systému OTN, tedy očkování-test-nemoc. Dítě musí být minimálně 22 dnů po první dávce očkování, nebo mít potvrzení od lékaře o prodělaném covidu.

Čtěte také

Pokud bude mít dítě maximálně sedm dní starý PCR test s negativním výsledkem, už se nemusí během tábora testovat znovu.

Je možné mít i maximálně tři dny starý antigenní test, postačí i samotest provedený na místě tábora, případně teď z počátku prázdnin ještě potvrzení o testu ze školy či čestné prohlášení. V těchto případech ale potřeba sedmý den tábora přetestování.

Jak bude testování před odjezdem nebo na táborech vypadat v praxi?

Podle České rady dětí a mládeže, která sdružuje organizátory necelých tří tisíců táborů, budou v praxi fungovat všechny varianty. Většinou organizátoři vyzývají rodiče, aby si sami zajistili PCR testy, někde pak oslovují i soukromé firmy, které odběry vzorků zajistí přímo před vstupem do tábora, jinde budou využívat samotestovací sady a testy budou po sedmi dnech opakovat.

Neobávají se pořadatelé, že veřejná testovací místa nebudou na větší počet PCR testů stačit?

To by až takový problém být nemusel, tvrdí předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček. Vytíženost a volné termíny se samozřejmě liší místo od místa, ale vzhledem k tomu, že PCR test může být až sedm dní starý, tak by se měly volné termíny podařit najít. I tak to ale může být pro některé rodiny komplikace.

Jaká další protiepidemická pravidla budou na letních táborech platit?

Budou podobná těm loňským, v něčem dokonce mírnější. Mezi jednotlivými turnusy táborů musí být minimálně čtyřhodinové pauzy, loni to bylo osm hodin. Za určitých podmínek se děti mohou podílet na přípravě jídla, což loni nemohly.

Čtěte také

Ministerstvo zdravotnictví ale nedoporučuje, aby na programech táborů byly návštěvy hradů, zámků nebo třeba koupališť.

Podstatnou změnu k lepšímu vnímají organizátoři v situaci, že se na táboře objeví někdo nakažený koronavirem. Zatímco loni to znamenalo jasný konec tábora, teď budou každý takový případ posuzovat hygienici individuálně. Jen oni rozhodnou, jaká opatření nastaví.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15. Dnešní díl připravil vědecký reportér Ondřej Vaňura.

Spustit audio

Související