Letní lázeňská sezóna v kraji je zatím úspěšná. Ohrozit ji mohou ještě covid a vysoké ceny energií

9. srpen 2022 09:14

Jak zatím vypadá podle provozovatelů lázeňských služeb sezóna v Královéhradeckém kraji? Letní pobyty mají z velké většiny obsazené. Je tomu tak i díky pacientům, kteří do lázní cestují na doporučení lékaře. Podrobnosti zjišťoval reportér Jakub Vik.

Čtěte také

Se zaplněností lázní jsou jejich provozovatelé letos v létě spokojeni. V Lázních Velichovky je teď přes červenec a srpen obsazenost zhruba 80 až 85 procent, podobné je to také v Lázních Bělohrad.

A ještě o trochu více, dokonce devadesátiprocentní obsazenost lůžek hlásí Státní léčebné lázně Janské Lázně. Jak mi řekl jejich ředitel Martin Voženílek, dostali se tak letos na stejná čísla jako v roce 2019, tedy před pandemií koronaviru. Nutno říct, že z velké části je to díky tomu, že sem jezdí hodně lidí takzvaně na pojišťovnu, tedy na doporučení lékaře.

Jaká je obsazenost lázeňských komplexů na podzimní měsíce, seženou tam ještě zájemci volný termín?

Čtěte také

Ano, v tuto chvíli sehnat volný termín na podzim není problém. Je to z toho důvodu, jak mi potvrdili všichni provozovatelé lázní v Královéhradeckém kraji, že zájemci objednávajíc své pobyty více na poslední chvíli. A to často třeba i jen několik dní dopředu.

Například ve Velichovkách mají nyní obsazenu necelou polovinu zářijových termínů. Podle ředitele Petra Čermáka čekají ale podzim co do návštěvnosti nakonec ještě lepší než léto, to znamená i úplně plnou obsazenost. Ve Velichovkách je totiž ona hlavní turistická sezóna právě posunuta až do podzimních měsíců.

Co by mohlo tuto lázeňskou sezónu ještě překazit?

Čtěte také

Jsou to dvě záležitosti. Tou první je stále covidová pandemie. Tady panuje mezi provozovateli lázní obava, že klienti, často starší lidé, kteří do lázní jezdí, jednoduše nepřijedou a zůstanou doma. Ne tedy kvůli nějakým centrálním omezením, ale spíše z důvodů individuální prevence.

A druhou příčinou je obecně zdražování nákladů. Například obchodní ředitel Lázní Bělohrad Aleš Vančura se obává, že letošní dobré letní tržby jednoduše zkazí nárůst cen energií.

K tomu je ještě nutné přičíst také nárůst cen potravin, kdy například podle ředitele Janských Lázní Martina Voženílka jim stouply ceny za potraviny téměř o 30 procent.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související