Letní Festival zážitků 2019 zve do Adršpachu

19. září 2019

Festival zážitků 2019 je unikátní česko-polský projekt, který nabídl v době letošní turistické sezony celkem osm různorodých zážitků. Jaká byla letošní témata? Osobnosti, vojenská historie a tradice Kladského pomezí. Na ten poslední devátý zážitek jste zváni na sobotu 21. září na zámek do Adršpachu.

Jak redaktorce Romaně Pacákové řekl historik Richard Švanda, Festival zážitků 2019 nabídl na osmi turisticky atraktivních místech Kladského pomezí zážitkové programy, které se pravidelně konaly určitý den v týdnu po celou dobu letních prázdnin. Zaměřeny byly na vojenskou historii, která formovala naše společné příhraničí. A to doslova. Nebýt některých válečných konfliktů, které byly na daných místech návštěvníkům představeny, vedla by hranice s Polskem úplně jinudy než dnes. Několik staletí společné historie zanechalo dodnes mezi Čechy a Poláky pevné vazby a společné zážitky.

O zážitky jde na Festivalu zážitků především!

Během léta účastníci festivalu a s ním spojené soutěže zažili mnohá dobrodružství v širokých historických souvislostech. Třeba na zámku v Novém městě nad Metují, v polské pevnosti Kłodzko nebo na zámku Želazno. Také v dubenské bažantnici u České Skalice, nebo v polské Svídnici.

A za posledním vojenským tajemstvím letošního Festivalu zážitků se můžete vydat v sobotu 21. září na zámek do Adršpachu.

Akce bude slavnostním ukončením turistické sezony. Letošní aktéři festivalu předají symbolicky klíč od Festivalu zážitků těm, kteří ho budou pořádat v příštím roce.  Ale hlavně návštěvníky, účastníky festivalu a soutěžící čeká úkol najít poslední vojenské tajemství našeho regionu. Setkají se s válečníky a muži ve zbroji od středověku až po 20. století a jejich dobovou bojovou technikou.

Program bude zahájen ve 14 hodin. Pak se na cestu vydá průvod vojenských jednotek od středověku po 20. století. Komentované ukázky historických soubojů a zbraní začnou v 15 hodin. Dozvíte se mnoho zajímavého o vojenské historii Kladského pomezí. Poslední vojenské tajemství bude odhaleno v 17:30 a poté bude Festival zážitků 2019 slavnostním předáním klíče ukončen.

Zámek v Dolním Adršpachu se může chlubit bohatou historií i zajímavou architekturou.

Tato podsklepená dvoupatrová renesanční budova z lomového kamene na první pohled zaujme svou dvoupatrovou pětibokou věží. Ale pozor! Na místě dnešního zámku se už v 15. století nacházela tvrz pánů Berků z Dubé. Svou současnou podobu získal zámek až za vlastnictví rodu Nádherných, tedy od třetiny 19. století až do konce druhé světové války. Poté sloužil jako ubytovna pro učně či archiv. Nyní jsou v zámku umístěny expozice Muzeum Adršpašska, dobová expozice Z časů Nádherných a Muzeum pískovcového lezení. A co skrývá tajemné zámecké sklepení? Únikovou hru pro celou rodinu!

Turistická oblast Kladské pomezí

Oblast odkazuje svým názvem na společnou historii se sousedním Polskem. Území po obou stranách hranice bylo v minulosti součástí jednoho státního útvaru – Zemí Koruny české. Také tudy vedla důležitá obchodní stezka, zvaná Kladská, která spojovala Prahu s Kłodzkem a pokračovala až k Baltskému moři.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka