Letečtí záchranáři hasičů a zdravotnické záchranné služby cvičili záchranu osoby z probořeného ledu

19. únor 2021 11:24

Letošní zima vybízí k zimním radovánkám i na zamrzlých vodních plochách. Co však dělat, pokud se pod námi led propadne a jak probíhá záchrana takového člověka? Jednou z možností, jak provést co nejrychlejší záchranu, je využití vrtulníku letecké záchranné služby, která v obdobných případech spolupracuje s hasičským záchranným sborem. 

Situaci nacvičovali během společného výcviku letecká záchranná služba a skupina hasičských leteckých záchranářů z královéhradecké centrální stanice. Do ledové vody se cvičně propadli figuranti na slepém rameni řeky Labe v Hradci Králové.

Čtěte také

Hasiči spolu se záchranáři nacvičovali postupy záchrany pomocí lanových technik s využitím vrtulníku, zároveň si vyzkoušeli společnou komunikaci mezi posádkou vrtulníku a leteckým záchranářem. Záchranná akce musí být rychlá a dobře načasovaná, v ledové vodě totiž dochází k rychlému podchlazení a vyčerpání organismu.

V praxi to znamená rychlý přílet vrtulníku s jeho následným zavisením nad postiženým v bezpečné výšce, aby nebyl člověk ve vodě ohrožován rotorovým vírem vrtulníku. Už v průběhu tohoto manévru slaňuje k člověku ve vodě z paluby hasič, který jej okamžitě zajišťuje speciálním postrojem.

Záchranáři cvičili záchranu člověka z probořeného ledu

Po připevnění postroje zachraňovaného k lanu následuje rychlé vyproštění z vody na břeh. Úspěšnost a rychlost zásahu závisí na sehranosti celého záchranného týmu složeného z pilota, vysazovače a leteckého záchranáře

Čtěte také

Mrazy posledních dnů střídá obleva, proto zásadně nedoporučujeme vstup na odtávající ledové plochy. Bezpečná tloušťka pro pohyb osob na zamrzlé vodní hladině se udává kolem 12 cm v případě stojatých vod.

Pokud se jedná o zamrzlou hladinu pohybující se vody, musí být led vždy ještě silnější. Pokud začne led křupat nebo praskat, ihned si lehneme na břicho a vracíme se zpět tou samou cestou, kterou jsme po ledě šli.

Pokud dojde k proboření ledu, je nezbytné dbát na vlastní bezpečnost a zvážit riziko, vyplývající z případné amatérské záchranné akce. Vždy je nezbytné ihned aktivovat IZS prostřednictvím tísňových linek.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související