Leteckým dnem končí v Hradci Králové největší vrtulníková a letecká výstava ve střední Evropě

21. červen 2014

Uzavřené obchody za miliony dolarů, desítky vrtulníků a letadel, a to jak na zemi, tak ve vzduchu, tak to v tyto dny vypadá na královéhradeckém letišti. Dnes tam končí už 13. ročník největšího vrtulníkového a leteckého festivalu v Evropě – European Helicopter Show. Zatím co uplynulé dva dny byly hlavně ve znamení obchodu, dnes se letiště otevírá veřejnosti.

Hradec Králové se už tradičně opět na tři dny stal místem s největší koncentrací pilotů vrtulníků a letadel v celém Česku. Je mezi nimi i Jiří Podolský. Také jeho firma tady vystavuje a to unikáty.

Například vrtulník Kobra, kterých je jen několik na světě.

„Dá se říci, že v Evropě je to jediný originál. Plně funkční. Mimo zbraní, samozřejmě. Uvidí ho, budou se moci s ním seznámit,“ řekl Podolský na adresu diváků.

Hromadná nehoda v těžko dostupném terénu pět vrtulníků ve vzduchu a transport materiálu na místo včetně vyzvedávání zraněných v podvěsu – to je jen drobný pohled do programu leteckého dne. A nejde jen o vrtulníky, ale také třeba o ultralighty. Divákům už se také představily armádní stíhačky JAS-39 Gripen

K vidění bylo také několik závodů – třeba souboj vrtulníku s motocyklem řízeným závodníkem Karlem Abrahamem. „Je tu také řada akrobatických vystoupení, při kterých se doslova tají dech a piloti vrtulníků prezentují to, co stroje dokážou,“ přiblížil z místa reportér ČRo Martin Pařízek.

Celkem se při letových ukázkách předvede několik desítek strojů, další asi dvě stovky si lidé mohou prohlédnout na zemi.

Hradecká vrtulníková přehlídka je však nejen podívanou, ale i místem, kde se domlouvají i milionové kontrakty. V loňském roce se tam uzavřely kontrakty v hodnotě 25 milionů amerických dolarů, tedy asi půl miliardy korun.

Podle prvních zpráv bude v tomto směru letošní ročník úspěšnější, v uplynulých dvou dnech uzavřeli obchodníci v Hradci kontrakty už za 700 milionů korun a další jsou rozjednané nebo před podpisem.

autor: par
Spustit audio