Letecké služby Hradec Králové opravují přistávací dráhu. Zalít se musí zhruba 11 kilometrů spár

23. duben 2020 09:51

Dilatační spáry na přistávací a vzletové dráze opravují v těchto dnech Letecké služby Hradec Králové. Stát budou přibližně 3 miliony korun. Zaměstnancům práci zlehčuje minimální provoz letadel. Ten souvisí s pandemií koronaviru. Pro piloty jsou také připravena nová sestupová návěstidla.

„Jsme na hlavní vzletové a přistávací dráze královéhradeckého letiště," říká pracovník Leteckých služeb Hradec Králové Jaroslav Machůt.

Čtěte také

Hlavní dráha má necelých 2,5 kilometru a je rozdělená na panely dilatačními spárami. Ty budou obnoveny přibližně po 25 letech.

V plánu je zatím opravit 900 metrů dráhy.
„Ony staré dilatační spáry se nejdříve musí vyřezat. Pak se musí fyzicky vytrhnout a malými lámacími nožíky ořezat zbytek gumy, který na bocích zbyl. A tím je to připraveno na zálivku, kterou tady momentálně provádím."

Dohromady musí zalít přibližně 11 kilometrů spár. Denně stihne zhruba 500 metrů.

Hradecké letiště má čtyři nová sestupová návěstidla

Oprava byla nutná, říká ředitel Leteckých služeb Pavel Rind.
„Spáry už začínaly degradovat. Byly rozpadlé, dostávala se mezi ně voda. A samozřejmě v zimním období pnutím ledu se mohl beton poškodit. Zase na jaře, kdy je velká vlhkost, tak těmi spárami prorůstala tráva a letiště vypadalo nevzhledně. To znamená, že oprava je nezbytná, aby se zachovala kvalita přistávací dráhy."

Hotovo by mělo být do konce dubna

Letiště má také čtyři nová sestupová návěstidla. Umístěna jsou v severním okraji vzletové a přistávací dráhy, dodává Pavel Rind.
„Když si to zjednodušeně představíte, jsou to čtyři krabičky, které jsou osazeny dvěma světly, které dávají pilotům vizuální referenci o tom, jestli je nad nebo pod sestupovou rovinou. Díky tomu se samozřejmě zvýší provozní bezpečnost letiště a umožní jeho využití i za zhoršených meteorologických podmínek."

Návěstidla stála zhruba tři miliony korun.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související