Lesy v okolí Slopného ukrývají řadu tajemných míst a zákoutí. Potkáte v nich i Anežku Přemyslovnu

29. leden 2024

Asi jedenáct kilometrů severovýchodně od moravských lázní Luhačovic a jižním směrem stejně daleko od Vizovic se ve výšce 349 metrů nad mořem nachází Slopné, malebná valašská obec v podhůří Vizovických vrchů, na úpatí Bílých Karpat. A právě blízkost hor a příroda je to, za čím se do Slopného jezdí.

Z centra obce vede několik značených tras, ale můžete se vydat i na místo, odkud budete mít na Slopné a okolní hory krásný výhled. U kostela svatého Rocha zabočíte doprava a půjdete až do lokality zvané Lysé pole.

Tam z panelové cesty, po které můžete přijet i autem, uvidíte v malém háji mezi stromy ženskou postavu. Ze dřeva vyřezanou sochu Anežky Přemyslovny v životní velikosti. Na svém pozemku ji tam postavil místní nadšenec Jaroslav Chlud. Zastavení u Anežky si můžete zpestřit zazvoněním na zvon ve tvaru květu a potom pokračovat procházkou na vyhlídku na Slopné, k lavičce U šípku.

Z tohoto místa je nádherný výhled na protější kopce, třeba na Spletený vrch nebo Klokočí. Pokud budete chtít tyto vrcholy zdolat a poznat i jiná místa, můžete vyrazit po žluté turistické značce přímo z centra obce Slopné, od kostela svatého Rocha. Žlutou turistickou značkou je značena Stezka Josefa Váni, na památku místního rodáka, žokeje a několikanásobného vítěze Velké pardubické.

Žlutou turistickou značkou je značena Stezka Josefa Váni

Víla Olšinka hlídá místní pramen

Na žlutou stezku navazuje trasa zelená, která vás dovede do Vizovic. A pokud ze stezky Josefa Váni na vrchu Klokočí odbočíte na modrou turistickou trasu, podíváte se na rozhlednu jménem Doubrava, odkud je dechberoucí výhled na kraj vizovických vrchů a Bílých Karpat.

V lesích kolem cesty můžete narazit na různé kamenné a skalní útvary a také na sochu víly Olšinky, která hlídá malou studánku. Anebo na boží muka svatého Vendelína. Tam najdete i turistickou knížku s mapkou zajímavých míst v okolních lesích.

Socha víly Olšinky hlídá zdejší pramen

Stejná místa a šifry, které vám pomohou najít k nim cestu, pak najdete i v knize příběhů a pověstí Vyprávěnky pro Klárku. Napsal ji náš průvodce, rodák ze Slopného Jaroslav Chlud, kterého inspirovala zdejší příroda a kraj Vizovických hor.

Městečko Slopné skýtá řadu možností k procházkám. Leží v údolí říčky Horní Olšavy, která jižně od Slopného ústí do Šťávnice. Ve Slopném najdete také malý rybník a vodní nádrž, která slouží rybářům i jako přírodní koupaliště. Můžete si tam ale i zalyžovat. Ovšem pouze za příznivých sněhových podmínek. Místní nadšenci totiž zbudovali lyžařský vlek na svahu, který nazvali podle artézských pramenů, které obec využívá jako pitnou i užitkovou vodu – Hlaďáčka.

Tajemná místa v lesích nad Slopným
Spustit audio