Lesopark Horka na úpatí libereckého Ještědu hlídá chrápající obr Máza. S návštěvníky si i povídá

16. srpen 2020

Podještědí, kraj obrozenecké spisovatelky Karolíny Světlé, která své povídky zasazovala do prostředí jižního úpatí hory Ještěd, patřilo dlouho mezi turisticky poměrně málo vyhledávanou část Libereckého kraje. Dnes je tomu ale jinak. Třeba díky naučné stezce „Po stopách Karolíny Světlé“ nebo díky rozlehlému golfovému areálu pod Mazovou Horkou, jehož součástí je i téměř sedmihektarový les s lesoparkem, který hlídá chrápající obr Máza.

Obra nelze minout nejen kvůli tomu, že se nachází hned u vstupu do Lesoparku Horka. Ale kdo by přehlédl třímetrová chodidla zhruba třicet metrů dlouhého ležícího obra. Betonový odlitek se vskutku obřím břichem, rukama i hlavou je vybavený pohybovými a hlukovými senzory. Stačí se k soše přiblížit a obr začne hlasitě chrápat. A pokud mu návštěvníci zařvou do ucha, obr na ně dokonce i promluví. Řekne třeba: „Co se to děje?“ nebo „Proč mě budíš?“ anebo „Nekřič mi do ucha! Nejsem hluchej!“.

O původu obra Mázy vypráví báje, podle které zde Máza žil spolu s obrem Vackem a rozhodli se v Podještědí mezi nynějšími obcemi Rozstání, Javorník a Modlibohov postavit horu, která by jim umožňovala výhled do kraje. Měli však málo kamení, a tak začali rozebírat čedičovou zeď, kterou postavili čerti. A zatím co Vacek čertím hrozbám ustoupil, obr Máza ve stavbě pokračoval, až znaven usnul a nejmocnější ze všech čertů ho nechal zkamenět.

Miloš Vajner a obr Máza

Báje o obrech, čertech i zajímavé vlastivědné povídání najdou návštěvníci lesoparku na několika cedulích. Ty lemují zvířátky značené stezky, na kterých jsou kromě rozcestníků také tabule plné matematických úloh, logických hádanek i poučných zajímavostí. Návštěvníky zabaví i pohádková, vlastivědná nebo dospělácká abeceda. Celkem je v lese na pět set úloh. Ale také amfiteátr, kde se hrají malá divadélka a kde si děti můžou pustit audio pohádku a dospělí třeba zase klasickou hudbu.

V Lesoparku Horka přibývají každým rokem další atrakce. Už teď můžete bloudit v labyrintu ze dvou tisíc smrčků, vylézt do domečku na stromě nebo dokonce na rozhlednu na vršku. Odpočinout si můžete v několika dřevěných domcích nebo se naopak unavit v nízkém lanovém centru. Kousek od zábavně poučného areálu je restaurace a několik golfových aktivit.

Spustit audio