Lesníci se často potýkají se špatně zaparkovanými auty na lesních cestách. Co takovým řidičům hrozí?

16. červenec 2020 08:48

Také letos v létě se lesníci v Královéhradeckém kraji setkávají se zaparkovanými auty na lesních cestách. Někteří nezodpovědní řidiči jim tím ztěžují například těžbu dřeva. Stání v lese je přitom podle zákona zakázáno. 

„Občas se stává, že je problém přímo na těch lesních cestách. Kolikrát už zkrátka v porostu, kde potřebuji projet, stojí lidé se svým automobilem," říká lesní dělník Pavel Jareš. Situace je nejhorší v letních měsících.

Čtěte také

„Například na silnici I/35 směrem na Brno stojí u lesní uzávěry třeba šest i sedm aut. Prostě kolik se jich tam vejde. A potom už opravdu není možnost zajet do lesa kolikrát ani ti lidé nemají možnost odtud sami odjet."

Lidé bez povolení do lesa vjíždět nesmí, vysvětluje za státní podnik Lesy České republiky mluvčí Eva Jouklová.
„Podle lesního zákona je zakázáno vjíždět nebo stát v lesích. A to platí i tam, kde není závora. Tedy někde jsou lesy ohraničeny závorou a lidé vědí, že tam jezdit nesmí, ovšem někde závora není. To ale neznamená, že je tam vjezd možný. Řešíme to většinou domluvou, pokud ovšem blokují cestu nebo skládku dřeva, pak voláme policii."

vyjeté koleje na lesní cestě (ilustrační foto)

Problémy se špatně zaparkovanými auty se objevují také přímo v královéhradeckých městských lesích.

Čtěte také

Strážníci teď takové situace řeší několikrát týdně, popisuje Eva Kněžourová z hradecké městské policie.
„Naši strážníci to berou s rozumem. Pokud auta stojí tak, aby nepřekážela provozu, tak to tolerují. Tolerance ale v žádném případě není ve chvíli, kdy auta poruší zákazovou značku vjezdu do lesů a vjíždějí tam, kde je to zakázáno lesním zákonem. V tom případě může správní orgán uložit pokutu až do výše několika tisíc korun."

Ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán ovšem dodává, že je situace lepší než v minulých letech. Hradečtí lesníci totiž na krajích lesů vybudovali odstavná parkoviště.
„Nabídli jsme návštěvníkům lesů, že mají kde odstavit automobil a mohou jít za svými aktivitami. Takových parkovišť máme dnes pět či šest podél hlavních komunikací a osvědčily se nám."

Stále se najdou řidiči, kteří na lesních cestách parkují (ilustrační foto)

I tak se ale najdou řidiči, kteří na lesních cestách v okolí Hradce Králové stále parkují.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související