Lesní stezka Vyhlídka ve Frýdlantu nad Ostravicí je dřevěným rájem plným her i poznání

25. duben 2023

Vyhlídka je název lesní stezky, která před pár lety vznikla ve Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku. Dřevěné herní prvky a sochy proměnily nevzhledný lesík v oblíbené výletní místo. To nabízí dětem i dospělým nejen zábavu, ale i poučení.

Najdete ji ve Frýdlantu nad Ostravicí u frekventované turistické trasy na vrch Ondřejník. Už v době, kdy se lesík nad budovou Horské služby začal pomalu měnit v originální lesní hřiště, zastavovaly se tam hlavně rodiny s dětmi. Lákaly je nově vznikající mlatové chodníčky, dřevěné prolézačky, barevní brouci v nadživotní velikosti i originální lesní posilovna. Není divu, že téměř hned po otevření stezky v roce 2021, se začala objevovat na mnoha webových stránkách jako tip na zábavný výlet.

Všechny herní prvky jsou čistě dřevěné. Frýdlantští vsadili na doporučení brněnské firmy, která stezku realizovala, na akátové dřevo. To totiž opravdu dlouho vydrží i zdejší drsné povětrnostní podmínky. Jedinou hrozbou příštích let jsou tak vandalové, kteří by neodolali zanechat svou stopu právě na místě, které ostatním přináší spoustu radosti.

Nejoblíbenějším herním prvkem pro děti i dospělé jsou dvě orlí hnízda

Lesní stezka Vyhlídka není dlouhá, ani náročná. Návštěvníci se projdou necelý kilometr po upravených chodníčcích. Jen v jednom místě vede stezka po strmějším svahu bez zpevněného povrchu. V pohodě ji ale zvládnou i maminky s kočárky. Pokud po ní ale půjdete s dětmi, vyhraďte si dostatek času. Každý její kousek je osazen nějakým herním či edukačním prvkem, který rozhodně stojí za vyzkoušení a prozkoumání.

Velcí i malí návštěvníci jsou prý nejvíc nadšení ze dvou originálních ptačích hnízd, do kterých si dokonce mohou vylézt a z výšky pozorovat okolní svět. Lesní stezka Vyhlídka je přístupná bez omezení po celý rok.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.