Lesní mysl. Relaxační metoda jako soubor technik, které využívají účinky přírody na mysl člověka

6. září 2022

Veronika Peterková je fyzioterapeutka a také instruktorka severské chůze nebo-li nordic walking. A zabývá se i relaxační metodou, která se jmenuje Lesní mysl. To je oficiální název.

Veronika Peterková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Opravdu jde o soubor technik, který je dopodrobna vysvětlený a někdo ho dal dohromady?

Je to koncept pocházející z Finska a nazývá se Lesní mysl. Na podobném principu funguje i Lesní terapie, která pochází z Ameriky nebo z Japonska. A využívá účinku přírody na nás, na lidi, na naši mysl. A kombinujeme ho s prvky sebepéče, seberozvoje a sebekoučinku.

Lesní mysl využívá běžné rostliny a stromy, vnímání smyslu cvičení s dechem, pokládání otázek. Vše je dáno do konceptu, aby to dávalo smysl.
Veronika Peterková, relaxační metoda Lesní mysl

Hodně lidí relaxuje v přírodě, mají svá oblíbená místa nebo i činnosti, které vykonávají v přírodě. Takže možná podvědomě už praktikují Lesní mysl. Jak vy jste se k tomu dostala? Souvisí to i s tím, že děláte severskou chůzi?

Ano, přesně tak. Dostala jsem se k tomu přes severskou chůzi. Lesní mysl vznikla ve Finsku, kde se nordic walking hojně provozuje. Kombinovala jsem ze začátku tuto metodu také s nordic walking a nyní ji nabízím i svým klientům.

Čtěte také

Severská chůze, tedy chůze se speciálními holemi. Asi úplně všichni se potřebujeme občas zklidnit, vydechnout a načerpat novou energii. Používají se k tomu také stromy, protože někdo chodí objímat stromy.

Objímání stromů to je to první, co často lidi napadne. Lesní mysl ale nevyužívá žádné energie nebo energetické cvičení, ale využívá opravdu běžné rostliny a stromy, vnímání smyslu cvičení s dechem, pokládání otázek. Tedy běžná cvičení, která opravdu možná už leckdo dělá, ale je to vše dáno do určitého konceptu, aby to dávalo smysl.

Komu tedy může Lesní mysl pomoci? Samozřejmě určitě je to ozdravné pro všechny, ale zkoušejí to lidé, kteří už mají nějaké konkrétní potíže, cítí se přepracovaní nebo se cítí v depresi? Teď na podzim určitě budeme řešit tyto proměny nálad.

V dnešní době se život čím dál více zrychluje a někdy se neumíme zastavit. A Lesní mysl dokáže krásně lidi zpomalit v jejich rychlém životě plném stresu. Tedy dokáže odbourávat stres a relaxovat, což jsou neduhy, kterými dnes trpí téměř každý.

Čtěte také

Dokáže krásně pracovat i se syndromem vyhoření nebo proti syndromu vyhoření, dokáže řešit i naše běžné denní otázky a problémy.

Já sama asi chodím do lesa vyčistit hlavu, když něco řeším. A většinou mne tam dobré řešení velmi rychle napadne. Mám už v lese svá oblíbená místa a je zajímavé, že pokaždé mě to táhne trošku někam jinam. Nechám se v podstatě vést nohama a myslí, kam mě dovede. Mám dokonce i oblíbený strom, kam ráda chodím, o něj se opřu a nacházím odpovědi na otázky, které mne trápí.

Hradecké lesy jsou velmi krásné, plné mechu a kapradin. Teď na podzim budou nádherně kvést vřesy, takže je tam vždy co pozorovat a nacházet nového.

Ovšem někdy bývají hradecké lesy také plné lidí.
Ale jde o to, kam nás to zavede. Lesy jsou tak velké, že pokaždé najdeme spoustu míst, kde nepotkáte ani človíčka.

Jana Kudyvejsová a Veronika Peterková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak konkrétně vypadají techniky Lesní mysli? Co si sami můžeme zkusit a s čím je naopak lepší začít pod vedením instruktora? To vše se dozvíte v rozhovoru Jany Kudyvejsové s Veronikou Peterkovou. K poslechu je v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.