Lenka Lagronová: Jane

23. leden 2018

„Neprovdaná, bez dětí a píše. Píše romány!“ Lenka Lagronová se v původní rozhlasové hře Jane inspirovala poslední etapou krátkého života významné anglické romanopiskyně. Fiktivní příběh se odehrává v roce 1815. Budoucí slavná spisovatelka Jane Austenová pracuje ve skromném domku na anglickém venkově na románu Přemlouvání (Anna Elliotová). Z poklidného tvůrčího a staropanenského života ji vyruší neočekávaná návštěva. Poslouchejte on-line do 29. ledna 2018.

Jane Austenová, která svůj život tráví ve společnosti ovdovělé matky a starší – rovněž neprovdané – sestry Cassandry, se po dvaceti letech setkává s bývalým nápadníkem Tomem Lefroyem a jeho ženou Mary. Zdánlivě nešťastná stárnoucí žena a spisovatelka je tak vystavena neobvyklé soukromé a profesní konfrontaci. Navzdory osobním zklamáním a překážkám, které Jane kladou společenské konvence, jí neohlášení hosté přimějí k povzbuzujícím a očistným zjištěním o sobě i o nich.

V komorním dramatu autorka líčí osudy a pocity žen, které byly buď společensky bezvýznamné, protože zůstaly z různých důvodů neprovdané a bez možnosti si vydělávat, nebo naplnily společenskou povinnost, ale rodinné štěstí stejně nenašly. Do kontrastu jemně zmíněných dobových reálií navíc staví ženu na spisovatelské pozici. Navenek závažné téma, které autorka zvolila, však plyne v duchu lehce ironického a humorného pohledu, který byl typický právě pro Jane Austenovou. Obvyklý asociativní, až básnický proud slov dramatičky Lagronové tentokrát decentně ustoupil síle románů Austenové, aniž by však postrádal nadhled a vtip. Pro milovníky Austenové obsahuje hra „lahůdku“ v podobě skvostné parafráze na satirickou miniaturu Krásná Cassandra, kterou Lagronová vypráví s názvem Křehká Cassandra.

Lenka Lagronová

Lenka Lagronová (1963) je renomovanou divadelní dramatičkou. Z původních her, vyznačujících se lyričností, zkoumáním vnitřního světa postav a křesťanským poselstvím, bylo na českých jevištích uvedeno více než patnáct. Mezi nejvýraznější tituly její tvorby patří: Antilopa, Terezka, Nikdy, Miriam, Království, Etty Hillesum, Pláč, Křídlo, Z prachu hvězd, Čupakabra, Jako břitva (Němcová). Její rozhlasový debut Vstaň, prosím tě proběhl v roce 2001. Svou druhou rozhlasovou hru Jane napsala v rámci projektu „Vinohradská 12“ až v roce 2011. Je autorkou původní rozhlasové pohádky Modrý les (2014) a Hajajova seriálu Noční dobrodružství kočky Myšky (2016).

Osoby a obsazení: Jane Austenová (Irena Vacková), Cassandra Austenová (Alžběta Kynclová), Matka (Ivana Plíhalová), Tom Lefroy (Zdeněk Trčálek) a Mary Lefroyová (Tereza Richtrová)

Dramaturgie: Hana Hložková
Hudba: Pavel Helebrand
Zvukový mistr: Josef Daněk
Režie: Radovan Lipus

Natočeno v Českém rozhlase Brno v roce 2011.

autoři: Hana Hložková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.