Lékaři pražského IKEMu míří do Libotova u Dvora Králové. Hledají nové dárce kostní dřeně

31. květen 2019 17:21

Zachraňme život Elišce. Tak zní hlavní motto akce v Libotově na Královédvorsku. Tam přijedou v sobotu 1. června lékaři z pražského IKEMu. Pomocí vzorků slin budou registrovat nové potenciální dárce kostní dřeně. Cílem je rozšířit celosvětový registr dárců. 

Loni při podobné akci v nedalekém Miletíně do registru přibylo 750 jmen. Tehdy lidé chtěli pomoct hlavně dnes už patnáctiletému Matějovi. Ten má leukémii, vhodného dárce se pro něj ani přes obrovskou podporu lidí zatím najít nepodařilo. Teď mají případní dárci novou motivaci, devítileté Elišce ze Dvora Králové nad Labem totiž lékaři diagnostikovali vzácnou aplastickou anémii.

Bojuje za záchranu syna. Zatím marně, ale díky jeho úsilí se rozšiřuje registr dárců kostní dřeně

Jan Kučera bojuje za záchranu svého syna Matěje

Chronická myeloidní leukémie. Právě takovou diagnózu si před rokem a půl vyslechl Jan Kučera z malého městečka Miletín na Jičínsku. Nemocný přitom není on, ale jeho dnes třináctiletý syn Matěj. Jedinou nadějí na úplné uzdravení je transplantace kostní dřeně. Pan Kučera se rozhodl nespoléhat na celosvětový registr a vhodného dárce pro syna shání sám. Je přitom možné, že díky tomu zachrání život mnoha jiným lidem.

„Úplně jsem se z toho sesypala, protože jsem se s tím nikdy nesetkala a tak jsem vůbec nevěděla, co se děje," popisuje svoje pocity těsně potom, co se dozvěděla diagnózu své dcery, Vlaďka Munzarová.

Nemoc se projevila modřinami po těle i zvláštní vyrážkou.
„Ty modřiny mě ani tak nezarazily, protože tím, jak Eliška sportuje, tak jsme se tomu i smáli a říkali jsme, podívej se, jaké máš žluté nohy. Co mne ale zarazilo, tak byly petechie, což jsem ani nevěděla co to je. Jsou to takové drobné tečky po těle."

Aplastická anémie je vzácné onemocnění, při kterém se v kostní dřeni dostatečně nevytváří červené ani bílé krvinky, stejné je to s krevními destičkami.

Devítileté Elišce ze Dvora Králové nad Labem lékaři diagnostikovali vzácnou aplastickou anémii

Tato nemoc se objevuje u dvou až šesti lidí z milionu a není tak divu, že nemoc po mnoha vyšetřeních diagnostikovali až lékaři v Praze.
„Že tedy jí musí odebrat kostní dřeň. Tu jí brali z hrudníčku, z kyčlí a ze zad. A pak nám řekli, že 14 dní se to pozoruje a zkoumá."

Registr dárců kostní dřeně. Zapište se někomu do života! 

Ještě před několika týdny devítiletá Eliška prakticky denně sportovala, závodně se věnovala házené, softbalu, volejbalu a atletice. Teď je kromě pravidelných návštěv nemocnice doma, ideálně s rouškou přes ústa.

Stoprocentní vyléčení Elišce zaručí jen transplantace kostní dřeně

Eličce by teoreticky mohla pomoct léčba pomocí velkých dávek kortikoidů. Ta ale zatím nezabírá. Jedinou jistotou je tak transplantace kostní dřeně.

Devítileté Elišce ze Dvora Králové nad Labem lékaři diagnostikovali vzácnou aplastickou anémii

„Vhodná kostní dřeň je pro vyléčení nezbytná. Píší, že do roka by mělo nastat úplné a stoprocentní vyléčení. Že ti lidé po transplantaci žijí po roce plnohodnotný život bez nějakého omezení," říká Vlaďka Munzarová.

V současném celosvětovém registru se dárce nenašel, vhodní nejsou ani rodiče Elišky a její bratři.

Desítky policistů vstoupily do registru dárců kostní dřeně. Syn jejich kolegy má leukémii

Akce "Matějova šance na život"

Do Českého registru dárců kostní dřeně přibylo 86 policistů z různých koutů Královéhradeckého kraje. Vzorky své krve odevzdávali v malé kuchyňce budovy ředitelství v Hradci Králové. Chtějí pomoci čtrnáctiletému Matějovi z Miletína na Jičínsku, který má leukémii. Vzorky krve přijeli policistům přímo na krajské ředitelství v Hradci Králové odebrat odborníci z pražského IKEMu, na místě byl i reportér Václav Plecháček. 

Nadějí je tak teď dlouho plánovaná akce v nedalekém Libotově. Tam se chystají lékaři z pražského IKEMu, kteří budou případné dárce kostní dřeně registrovat.

„Už nebudou probíhat odběry krve, ale zařazení do registru dárců kostní dřeně bude probíhat pomocí stěrů ze slin. Takže se jedná o mnohem jednodušší a rychlejší variantu," dodává Filip Kraus, nezávislý starosta obce Libotov, která akci v rámci dětského dne na fotbalovém hřišti organizuje.

Vstup do registru dárců kostní dřeně je tak záležitost na pár minut, podmínkou je věk do 40 let a dobrý zdravotní stav.

Spustit audio

Související